direct naar inhoud van 4.1 Beheervisie
Plan: Borgele
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0150.D112-OH01

4.1 Beheervisie

Het bestemmingsplan is voor een groot deel beheersgericht. Dat wil zeggen dat de bestaande situatie wordt vastgelegd in het bestemmingsplan, ook wel het conserveren genoemd. In deze paragraaf wordt ingegaan op de verschillende functies die in dit bestemmingsplan mogelijk zijn gemaakt en de keuzes die ten aanzien hiervan zijn gemaakt.

4.1.1 Wonen

Een groot deel van het gebied "Borgele" is in gebruik als woongebied. Om de gerealiseerde stedenbouwkundige kwaliteit te behouden is in dit bestemmingsplan gekozen voor een beheersgerichte bestemmingsplanregeling voor woningen. Hiertoe zijn de regels ten aanzien van de hoofdmassa in het bestemmingsplan per woning vastgelegd. Daarbij is gekozen voor het bieden van ruime mogelijkheden voor de uitbreiding van bestaande woningen door de bouw van bijgebouwen, aan- en uitbouwen. Deze regeling is van toepassing op het gehele plangebied en betekent veelal een verruiming ten opzichte van de huidige bouwmogelijkheden.

4.1.2 Bedrijven

In het plangebied staan een tweetal nutsvoorzieningen. Deze zijn als zodanig bestemd. Daarnaast is er een garagebedrijf met tankstation gevestigd in de wijk. Omdat een bedrijf op deze locatie niet gewenst is, heeft de locatie op de plankaart een nadere aanduiding. Hiermee worden andere bedrijfscategorieën uitgesloten, mocht het huidige bedrijf stoppen of naar een andere locatie verhuizen.

4.1.3 Detailhandel

Uitgangspunt is dat bestaande detailhandelsvestigingen, solitair of opgenomen in het winkelcentrum ongemoeid worden gelaten. Om het functioneren van de hiërarchische detailhandelsstructuur te waarborgen is concentratie van de detailhandelsfuncties noodzakelijk. Door deze concentratie kan het bestaande verzorgingsniveau worden behouden en waar mogelijk worden versterkt. In dit bestemmingsplan is het winkelcentrum Borgele opgenomen door middel van de bestemming Centrum. Binnen deze bestemming is onder andere detailhandel mogelijk. Andere functies die zijn toegestaan binnen de centrumbestemming zijn: wonen, dienstverlening en horeca.

Nieuwe winkelvestigingen dienen, voor zover daartoe mogelijkheden zijn, zoveel mogelijk worden gevestigd in bestaande of nieuw te realiseren winkelpanden binnen het aangewezen winkelcentrumgebied. Dit betekent dat verspreide bewinkeling, zoals solitaire supermarkten en perifere detailhandelsvestigingen in de rest van het plangebied wordt tegengegaan.

4.1.4 Horeca

Binnen de bestemming Centrum is horeca toegestaan. Het gemeentelijke horecabeleid maakt onderscheid in verschillende categorieën van horeca. In het winkelcentrum Borgele, waar de bestemming Centrum op ligt, is horeca in de categorie 3 toegestaan. Dit betekent dat alleen vormen van zelfstandige horeca die zich qua exploitatie en qua openingstijden richten op de winkelactiviteiten en overige facilitaire/ondersteunende horeca als ondersteuning aan de andere hoofdfunctie zijn toegestaan.

4.1.5 Maatschappelijke en sociale voorzieningen

De ambitie is om binnen het sociale domein met bewoners en instellingen te bouwen aan wijken en dorpen waar het prettig leven is. Bij (nieuw)bouwplannen wordt aandacht besteed aan welke ruimte bestemd is voor ontmoeting, sport- en speelvoorzieningen, sociale voorzieningen (onderwijs, zorg, welzijn, kunst en cultuur) en accommodaties. Woningbouw en voorzieningen worden in een vroegtijdig stadium op elkaar afgestemd. Bij actualiseringsplannen is sprake van een bestaande situatie waarbij binnen de bestaande stedenbouwkundige structuur moet worden gezocht naar mogelijkheden om aan deze ambitie tegemoet te komen.

Zoals in § 2.3.2.6 is aangegeven bevinden zich in het plangebied diverse sociaal-maatschappelijke functies. In navolging van de wensen uit het Sociaal Programma is in dit bestemmingsplan een brede maatschappelijke bestemming opgenomen om slagvaardig en snel in te kunnen spelen op de behoefte van een buurt of wijk. Dit betekent dat binnen de bestemming Maatschappelijk een aantal maatschappelijke functies is opgenomen, die inwisselbaar zijn toegestaan. Het gaat om educatieve, sociaal-medische, sociaal-culturele en levensbeschouwelijke voorzieningen, voorzieningen ten behoeve van openbare dienstverlening en voorzieningen ten behoeve van kinderopvang. Concreet is in de planregels binnen de bestemming Sport de mogelijkheid opgenomen om burgemeester en wethouders ontheffing te laten verlenen voor een praktijkruimte (voor bijvoorbeeld fysiotherapie) en kinderopvang.

De locatie van de basisscholen aan de Groenewold zal op termijn worden geherstructureerd. De basisscholen zullen worden samengevoegd in een nieuw gebouw met eventueel hier aan gekoppelde functies. De basisschool aan de Wittenstein gaat waarschijnlijk per 1 augustus 2009 dicht. De maatschappelijke bestemming maakt het mogelijk om een andere functie zonder planologische procedures binnen deze bestemming te huisvesten.

4.1.6 Overige functies en voorzieningen

De in het plangebied aanwezige nutsvoorzieningen zijn als zodanig bestemd (Bedrijf - Nutsvoorziening). Om voor de toekomst flexibel te kunnen inspelen op de vraag naar en behoefte aan verschillende nutsvoorzieningen is binnen de bestemmingen Verkeer, Verkeer - Verblijfsgebied en Groen een binnenplanse ontheffingsmogelijkheid opgenomen kleinschalige gebouwen te realiseren ten behoeve van nutsvoorzieningen.

Binnen de bestemmingen Verkeer, Verkeer - Verblijfsgebied en Groen is de mogelijkheid opgenomen om speelvoorzieningen te realiseren, waaronder jeugd- en jongerenontmoetingsplaatsen. Hiermee wordt tegemoet gekomen aan de wens om flexibel in te kunnen spelen op de wens om speelvoorzieningen en informele ontmoetingsplaatsen voor jongeren in de wijken mogelijk te maken.

4.1.7 Groenstructuur, water en recreatie

Voor het deel van het Nieuwe Plantsoen ten noorden van de Ceintuurbaan ligt de nadruk op het herstel van het oorspronkelijk ontwerp van L.A. Springer en op het verhogen van de gebruikswaarde. Door differentiatie in de inrichting, een intensieve padenstructuur met voorzieningen zoals het hertenkamp, de speel- en ligweide, banken en afvalbakken, zonering van het gebruik, en zorgvuldig beheer is het hier mogelijk naast een hoge gebruikswaarde, hoge natuurwaarden te behouden en te ontwikkelen.

Het streefbeeld langs de historische wegen (de Laan van Borgele, de Boxbergerweg en de Havezatelaan) is een herkenbare aaneengesloten laanbeplanting met als hoofdboomsoort de linde, Inlandse eik en beuk. Voor de ringweg Ceintuurbaan staat de gemeente bomen in de middenberm voor. Uitzondering hierop vormt de weg ter hoogte van het Nieuwe Plantsoen. Hier dient een middenberm met gras zonder bomen te komen, zodat de structuur van het park voorrang heeft.

In het woongebied Borgele gaat de hoogste waardering uit naar eenvoudig, goed verzorgd en bruikbaar groen. De nadruk ligt op de gebruikswaarde (ontmoeten, recreatie, spelen), gecombineerd met een goede beeldkwaliteit (passend bij het stedenbouwkundig ontwerp, verzorgd).

De bomen die op de gemeentelijke lijst met beschermwaardige bomen staan, dienen gehandhaafd te blijven.

Groeiplaats bomen

In Borgele zijn twee groeiplaatsen aangewezen. Het betreft een eik uit 1965 met een diameter van 65 cm. die langs de Bredenhorst staat en een zwarte populier eveneens uit 1965 met een stamdiameter van 120 cm. Deze laatste staat in het groen op de hoek Daggertsweg/Wittenstein. Voorkomen wordt dat er rond de boom dingen gebeuren die de boom zouden kunnen schaden. Op de plankaart en in de planregels hebben de groeiplaatsen een dubbelbestemming.

4.1.8 Infrastructuur

De wegen Havezatelaan, de Laan van Borgele en de Overstichtlaan zijn gebiedsontsluitingswegen waarop een maximumsnelheid geldt van 50 km/u. Bij gebiedsontsluitingswegen dienen er aparte fietsvoorzieningen aanwezig te zijn. Al deze wegen voldoen hieraan. In Borgele zijn alle wegen erftoegangswegen met een bijbehorende maximumsnelheid van 30 km/u waarbij fietsers en autoverkeer gebruik maken van dezelfde rijbaan.