Plan: | Okkenbroek 2009 |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0150.D113b-OH01 |
Het college van burgemeester en wethouders heeft op 15 december 2009 het voorontwerp-bestemmingsplan 'Okkenbroek 2009' vastgesteld.
Op grond van artikel 2 van de gemeentelijke Inspraakverordening heeft het voorontwerp bestemmingsplan 'Okkenbroek 2009' van 14 januari tot en met 24 februari 2010 voor een ieder ter inzage gelegen bij Publiekszaken, Leeuwenbrug 81 te Deventer, in de Openbare Bibliotheek, Brink 70 te Deventer en in het Kulturhus, Oerdijk 222 te Okkenbroek. Op 27 januari 2010 heeft een inloopavond plaatsgevonden.
Tegen het plan zijn 2 inspraakreacties ingediend.
Op grond van artikel 5 van de Inspraakverordening moet ter afronding van een inspraak een eindverslag gemaakt worden. Dit eindverslag bevat in elk geval:
Samenvatting:
Inspreker geeft namens de 'taakgroep tweede (nood)ontsluiting IJssel de Schepperstraat' aan dat de IJssel de Schepperstraat een tweede (nood)ontsluiting nodig heeft welke gebruikt kan worden mocht er zich een calamiteit voordoen in de straat. Indien de enige uitrit aan de Oerdijk versperd raakt, dan kunnen de hulpdiensten de IJssel de Schepperstraat en de aanliggende Boerhofstraat en Dijkmanstraat niet meer bereiken. Inspreker verzoekt het bestemmingsplan aan te passen waardoor het mogelijk wordt een tweede ontsluiting te realiseren. Een mogelijke optie is om het nu ingetekende smalle voetpad breder te maken waardoor een noordoostelijke verbinding vanaf de Boerhofstraat gerealiseerd kan worden.
Beantwoording:
Een ontsluiting vanaf de Boerhofstraat richting het oosten zou betekenen dat er een weg door het bestaande bosje zou moeten komen. Dit bos is in het nieuwe bestemmingsplan Buitengebied bestemd als 'Natuur'. De waarden van dit bosgebied zijn zodanig dat het niet wenselijk is om hierin een (nood)ontsluitingsweg aan te leggen.
Ten zuiden van het bosgebied is een weg aanwezig, deze is echter geen eigendom van de gemeente en is in het bestemmingsplan Buitengebied niet bestemd als Verkeer, maar als 'Agrarisch met waarden – Landschap'.
Tussen Oerdijk 216 en Oerdijk 222 is een voetpad aanwezig die uitkomt op de IJssel de Schepperstraat. Het pad is te smal om te kunnen dienen als permanente ontsluiting voor autoverkeer. Beide zijden van het pand zijn niet in eigendom bij de gemeente. Het is derhalve niet mogelijk om het pad op deze gronden te verbreden.
Vanuit de brandweer is aangegeven dat het gebied in principe voldoende bereikbaar is voor de brandweer. Er zitten geen gevaarlijke bedrijven in het gebied, wat het risico op gevaarlijke situaties beperkt. Het gebied is volgens de brandweer via de bestaande doorsteekjes met de Oerdijk in geval van nood nog goed te bereiken.
Vanuit de gemeente zijn er geen plannen om een extra ontsluiting te maken.
Conclusie:
Vooralsnog geeft de inspraakreactie geen aanleiding om het bestemmingsplan aan te passen. De wensen zijn echter wel bij de gemeente kenbaar gemaakt. Indien er zich meer concrete verkeersplannen in Okkenbroek zullen voordoen, zal rekening gehouden kunnen worden met deze wensen.
Samenvatting:
Inspreker ziet graag het bestemmingsplan aangepast op het perceel Oerdijk 232 te Okkenbroek. De wens is om op dit perceel de bestemming 'museum' te verkrijgen. De huidige bestemming 'bedrijf' met de aanduiding 'specifieke vorm van bedrijf – smederij' dient wel behouden te blijven.
Beantwoording:
Op het perceel Oerdijk 232 is feitelijk een smederij gevestigd. Naast deze activiteit is een deel van het perceel in gebruik als motormuseum. Deze functie is nog kleinschalig en ontstaan vanuit een hobby. In het bestemmingsplan 'Okkenbroek' uit 1997 is het gebruik als museum niet geregeld.
Een museum heeft ingevolge de uitgave van de VNG “Bedrijven en Milieuzonering” een milieubelasting ingevolge geluid. Naar de omgeving toe geldt dat er geen milieugevoelige objecten binnen een afstand van 10 meter gevestigd mogen zijn. De woning aan Oerdijk 234 ligt op een afstand van 10 meter tot het bouwvlak van het museum. Vanuit het oogpunt van milieu bestaat er geen bezwaar om de functie positief te bestemmen. Ook stedenbouwkundig bestaan er geen bezwaren om deze functie positief te bestemmen.
Conclusie:
De inspraakreactie geeft aanleiding tot het aanpassen van het bestemmingsplan. In de regels is in de bestemming 'Bedrijf' de regel toegevoegd dat ter plaatse van de aanduiding een museum toegestaan is. Op de verbeelding is de aanduiding 'museum' door middel van de letters (mu) op het perceel Oerdijk 232 opgenomen. In de toelichting is in paragraaf 2.3.2.2 een vermelding gemaakt van het museum.