direct naar inhoud van 2.3 Ruimtelijke en functionele structuur
Plan: Colmschate e.o.
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0150.D117-OH01

2.3 Ruimtelijke en functionele structuur

2.3.1 Ruimtelijke structuur

Het plangebied Colmschate e.o. is ruimtelijk zeer gevarieerd opgebouwd. Er zijn diverse deelgebieden te onderscheiden, die zich met name kenmerken door het verschil in functies.

Binnen het totale plangebied ligt de spoorlijn Deventer-Almelo. Mede door de ligging op een spoordijk heeft de spoorlijn een visueel en functioneel scheidende werking in het plangebied. De Holterweg vormt de begrenzing in het zuiden van het plangebied en vormt ruimtelijk gezien eveneens een barrière tussen het noordelijk en zuidelijk deel van Colmschate. Specifiek in het plangebied vormt de Holterweg de barrière tussen het winkelcentrum Colmschate ten zuiden van de weg en de voorzieningen zoals de winkels, de sportvoorzieningen en het station ten noorden van de Holterweg.

Sportcomplex De Achterhoek

In het oosten van het gebied ligt een groot sportcomplex, dat zich kenmerkt door ruimten waarbinnen de sportvelden zijn gelegen. Deze ruimten vormen een soort kamers, die zijn gescheiden door houtwallen. De bebouwing op dit sportcomplex is ondergeschikt en op drie locaties gevestigd. Twee van deze locaties hebben een eigen parkeervoorziening.

Bedrijventerrein De Smeenkhof

Ten zuiden van de spoorlijn ligt het bedrijventerrein 'De Smeenkhof'. Het bedrijventerrein is gelegen op de overgang van de stad naar het buitengebied. Het terrein kenmerkt zich door grote bouwvolumes aan de kant van de Holterweg en kleinere bebouwing aan de kant van de spoorlijn. Het bedrijventerrein is een op zichzelf staand terrein; het sluit niet aan op een groter bedrijventerrein.

afbeelding "i_NL.IMRO.0150.D117-OH01_0003.jpg"

Bedrijventerrein De Smeenkhof met in het noorden de spoorlijn Deventer-Almelo

Landgoed De Achterhoek

Ten westen van de sportvelden ligt het landgoed 'De Achterhoek'. Dit landgoed bezit belangrijke beeldkwaliteiten. Er is sprake van een half open gebied met daarin enkele kenmerkende en structuurbepalende boscomplexen en houtwallen.

Het landgoed wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van het landhuis, Huis De Achterhoek. Het landhuis is een rijksmonument. Van oorsprong stond hier een boerderij die later uitgroeide tot een landhuis.

In de loop van de 19e eeuw heeft het pand zijn huidige vorm gekregen bestaande uit een gepleisterde hoofdmassa en een eenvoudige rechthoekige plattegrond met twee bouwlagen en een kap. Bij het landhuis hoorden vooral boerderijen. Een van deze boerderijen, gelegen vlak naast het landhuis, deed ook dienst als melkfabriek.

Het landgoed heeft een beschermde status onder de Natuurschoonwet.

In 2000 is een grote serre aan de zuidkant herbouwd. Een jaar later is achter het pand nog een houten schuur met werkplaats gebouwd.

afbeelding "i_NL.IMRO.0150.D117-OH01_0004.jpg"

Landgoed De Achterhoek

Woongebied ten noorden van de spoorlijn, tussen de Colmschaterstraatweg en Oostriksweg

Ten noorden van de spoorlijn ligt een gebied dat zich kenmerkt door met name woonbebouwing. Ten oosten van de Stationsweg is vanaf het jaar 2000 een nieuwe wijk met vrijstaande woningen gerealiseerd (Achterhoeksweg). Deze woningen zijn ingepast binnen de in het gebied reeds bestaande woningen.

afbeelding "i_NL.IMRO.0150.D117-OH01_0005.jpg"

Woongebied Achterhoeksweg (gezien vanaf het noorden)

Het gebied ten oosten van de Oostriklaan is in de afgelopen jaren ontwikkeld. Er zijn diverse appartementencomplexen opgericht, waaronder drie appartementengebouwen in het Vlinderpark en het appartementencomplex IJsseldael aan de Oostriksweg. Het betreft grote bouwvolumes die gericht zijn op de Oostriklaan.

Aan de Colmschaterstraatweg zijn verder een aantal vrijstaande woningen te vinden, waaronder een oude boerderij aan Colmschaterstraatweg 84. Deze boerderij was vroeger de Hulle School,waarvan een eerste vermelding bekend is uit 1601.

Zone tussen spoorlijn en Holterweg

In het gebied tussen de spoorlijn en de Holterweg zijn diverse soorten bebouwing aanwezig. Ten oosten van de Oostriklaan zijn in de periode rond 2005 twee appartementengebouwen opgericht, De Kogge en Andante.

Aan de Stationsweg staan diverse vrijstaande woningen uit verschillende bouwperioden. In enkele van deze panden zijn voorzieningen aanwezig zoals winkels. Aan de Stationsweg 18 is een oude melkfabriek gevestigd. Deze fabriek is niet meer als zodanig in gebruik. Een beeldbepalend en kenmerkend onderdeel van het gebouw is de oude schoorsteen die nog aanwezig is.

afbeelding "i_NL.IMRO.0150.D117-OH01_0006.jpg"

Zone tussen spoorlijn en Holterweg

Tussen de Stationsweg en het bedrijventerrein de Smeenkhof is een hoveniersbedrijf (voormalig tuincentrum) met diverse bedrijfswoningen gevestigd. Ten oosten daarvan is een klein stuk bos met een aantal woningen erin.

De Scheg

Sport- en Recreatiecentrum De Scheg is gebouwd in de periode oktober 1991 en juli 1993. Het gebouw is een ontwerp van het architectenbureau Alberts & Van Huut uit Amsterdam. Dit bureau heeft destijds gekozen voor de zogenaamde ‘organische bouw’, dat wil zeggen dat gebouwen de vorm krijgen van de natuur. Er wordt gebouwd met golvende bewegingen en scheef lopende wanden, omdat in de natuur ook praktisch alles golft en beweegt en rechte lijnen daarin bijna niet voorkomen. De bouw is geschied met zoveel mogelijk ‘eerlijke’ materialen, namelijk hout en steen.

De naam is ontstaan doordat het gebied tussen de Holterweg, Titus Brandsmaplein en het treinspoor een schegvormig stuk grond was. Een sport- en recreatiecentrum moet een korte en bondige naam hebben die lang in het geheugen blijft. Na lang onderzoek en naamsvergelijking is de naam ‘De Scheg’ gekozen.

In 2011 is de ijsbaan overdekt met behulp van een membraandak. Dit dak vormt een opvallend element op een al zeer bijzonder vormgegeven gebouw.

afbeelding "i_NL.IMRO.0150.D117-OH01_0007.jpg"

Sportcentrum De Scheg (op de foto nog zonder dak op de ijsbaan)

Winkelcentrum Colmschate

Het winkelcentrum Colmschate is gebouwd begin jaren '90. Aan de kant van de Holterweg is een grote parkeerplaats gevestigd. De twee supermarkten zijn vanaf deze parkeerplaats te bereiken voor zowel bezoekers als bevoorrading. Een klein deel van de winkels is ook gericht op de parkeerplaats. In het centrale deel van het winkelcentrum zijn de winkels gevestigd aan een plein. De winkels en voorzieningen bevinden zich met name op de begane grond. Aan de voorkant van de winkels maakt een luifel onderdeel uit van de bebouwing. Op een aantal plaatsen in het winkelcentrum zijn er boven de winkels twee bouwlagen met woningen gevestigd. Deze woningen zijn vormgegeven als terraswoningen met het terras aan de zuidkant.

afbeelding "i_NL.IMRO.0150.D117-OH01_0008.jpg"

Winkelcentrum Colmschate

De knoop

De knoop betreft een stelsel van wegen en spoorlijnen en is gelegen tussen woonwijk Blauwenoord en het industrieterrein Kloosterlanden. De Knoop is in 2005 opgeleverd.

De provinciale weg N348 kruist op deze plaats zowel de spoorlijn Deventer-Almelo als de Holterweg. De N348 loopt onder het spoor en over de Holterweg. De vroegere gelijkvloerse kruising van de Holterweg en de spoorlijn Deventer-Zutphen is vervangen door een spooronderdoorgang. Voor fietsers en voetgangers is een spooronderdoorgang gerealiseerd.

afbeelding "i_NL.IMRO.0150.D117-OH01_0009.jpg"

"De knoop"

2.3.2 Functionele structuur

Het totale plangebied Colmschate e.o. kenmerkt zich door een groot aantal verschillende functies, waardoor verschillende deelgebieden worden gevormd en als zodanig te onderscheiden zijn.

2.3.2.1 Wonen

In het gebied zijn verscheidene woningen aanwezig. Dit betreft onder andere gestapelde woningen (appartementencomplexen), woningen boven winkels en vrijstaande woningen.

2.3.2.2 Bedrijven

Bedrijven zijn gevestigd op het bedrijventerrein De Smeenkhof. Ook langs de Holterweg zijn diverse bedrijven gevestigd. Het betreft hier met name bedrijven in de milieucategorieën 1 en 2. Zwaardere bedrijvigheid komt in het plangebied niet voor.

2.3.2.3 Kantoren

In het plangebied zijn diverse kantoren gevestigd. Veel van deze kantoren zijn behorend bij een hoofdfunctie zoals detailhandel of dienstverlening.

2.3.2.4 Detailhandel

De detailhandel in het plangebied is met name geconcentreerd ter hoogte van het winkelcentrum Colmschate. In het winkelcentrum is een ruim aanbod van diverse artikelen, van dagelijkse tot huishoudelijke artikelen tot niet dagelijkse en funartikelen.

Aan de noordkant van de Holterweg heeft de detailhandel zich uitgebreid. Hier zijn in het pand De Kogge een aantal winkels gevestigd. Ook zitten er aan de rest van de Holterweg in oostelijke richting en aan de Stationsweg een aantal winkels.

2.3.2.5 Horeca

In het plangebied is een klein aantal horecavoorzieningen aanwezig. Het gaat om een snackbar, twee Chinese (afhaal)restaurants en een pizza/shoarma restaurant. Bij diverse winkels is eveneens horeca aanwezig, zoals bij de bakkerij, de slager en de viswinkel.

Ten slotte staan er in het winkelcentrum regelmatig kramen die vis of Vietnamese specialiteiten verkopen.

2.3.2.6 Maatschappelijke en sociale voorzieningen

In het plangebied is ten noorden van de spoorlijn aan de Oostriklaan een vergunning verleend voor een woon-zorgcomplex voor meervoudig gehandicapten. Het betreft hier een maatschappelijke voorziening. Het bouwplan is nog niet gerealiseerd, maar wordt wel in dit bestemmingsplan meegenomen.

In het gebouw De Kogge aan de Oostriklaan is een tandartsenpraktijk gevestigd.

Verdere maatschappelijke en sociale voorzieningen in het plangebied zijn een activiteitencentrum De Fontein, een peuterspeelzaal en een kinderdagverblijf. Deze zijn allen gevestigd aan het Fonteinkruid.

2.3.2.7 Sport en recreatie

In het plangebied is een tweetal sportcomplexen aanwezig: Sportpark De Achterhoek en sportcentrum De Scheg.

Op het sportpark De Achterhoek (ook wel Het Schootsveld) zijn diverse sportverenigingen gevestigd: de Voetbal- en cricketvereniging Koninklijke Utile Dulcil 1875 (Kon. UD), de Voetbalvereniging S.V. Colmschate, de Deventer Hockeyvereniging en Jeu de boulesvereniging De Vijfhoek.

In De Scheg is een ijsbaan gevestigd, maar ook een subtropisch zwembad en enkele sportzalen. Er zijn diverse sportverenigingen die gebruik maken van de faciliteiten in de Scheg. Daarnaast is in het gebouw een fitnesscentrum Curves gevestigd. Recent is binnen in de ijsbaan een speelvoorziening gerealiseerd. Tevens kent De Scheg diverse ondersteunende functies zoals een sport-medisch centrum, een organisatie op het gebied van Hulpverlening, veiligheid en gezondheid, een massagestudio en zonnebanken.

In het Andantegebouw aan de Oostriklaan is een fitnesscentrum Studio Perfect gevestigd.

2.3.2.8 Groen

Ten noorden van de Holterweg, ter hoogte van Holterweg 103 is een klein bosgebied aanwezig. Ook het landgoed De Achterhoek is een kenmerkend en belangrijk onderdeel van het groen in het plangebied. Op het landgoed zijn behoudenswaardige landschaps- en natuurwaarden aanwezig.

In de rest van het plangebied zijn diverse groengebieden aanwezig die onderdeel uit maken van de hoofd-groenstructuur. Het betreft onder andere groengebieden langs de Holterweg, die tevens gebruikt worden als wadi.

2.3.2.9 Infrastructuur

In het plangebied ligt een groot deel van de belangrijke verkeersader van Deventer naar Bathmen, de Holterweg (N344). Binnen het plangebied is de snelheid op deze weg 50 km per uur. Gezien vanaf het oosten begint de weg met 1x1 rijbaan. Ter hoogte van het winkelcentrum gaat de weg over in 2x2 rijbanen. Voor de afslagen zijn aparte rijbanen aangelegd.

In het westen van het plangebied ligt 'De Knoop'. Dit betreft een infrastructureel netwerk waar een aantal wegen, fietspaden en spoorlijnen elkaar kruisen, waaronder de provinciale weg N348 en de spoorlijn Deventer-Almelo.

De spoorlijn Deventer-Almelo ligt in het plangebied parallel aan de Holterweg. Centraal in het plangebied ligt de in 1989 geopende NS-voorstadshalte Deventer Colmschate.

In het plangebied is een aantal bushaltes aanwezig die onderdeel uit maken van de route van buslijn 6 richting Colmschate-Zuid en Holten.