Plan: | Bedrijvenpark A1 |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0150.D124-OH01 |
In het landschap is een duidelijk tweedeling waar te nemen. Het gebied ten westen van de Molbergsteeg/Pessinkwatergang is te zien als een relatief open landschap waar de kwaliteit van het landschap zich vertaalt in de aanwezigheid van de Waterdijk. Aan de oostzijde van de Molbergsteeg kent het landschap een grillig en gevarieerd kleinschalig karakter. Dit kleinschalige karakter wordt gevormd door diverse percelen met hun bebouwing en volwassen bomen. Ook de wegen naar deze percelen toe worden benadrukt door rijen bomen. De bosjes en houtwallen worden afgewisseld met weiden en akkers. De rug van de Olthof tezamen met het dal van de Dortherbeek vormen eveneens een bijzondere eenheid. Hierdoor ontstaat een zeer gevarieerd landschap met soms weidse vergezichten en soms een besloten karakter.
Eén van de karakteristieke elementen van het plangebied is het aanwezige reliëf van dekzandruggen met essen, deels met beekdalen. Een voorbeeld van waarde is de dekzandrug en es waarop de Olthof ligt. De dekzandrug ligt evenwijdig aan het dal van de Dortherbeek. De overgang tussen de dekzandrug en es en het dal is goed zichtbaar door een steilrand met een stijging van 1,5-2 meter. De Dortherbeek is een karakteristieke laaglandbeek die zijn sporen, in de vorm van steile randen en glooiingen, in het landschap heeft achtergelaten. Samen met de Molbergsteeg met zijn hoogteverschillen in de randen zijn dit de belangrijkste geomorfologische waarde. Aan de westkant zijn twee kleine dekzandruggen te onderscheiden, waaronder de waardevolle es en dekzandrug van de uit 1350 daterende Waterdijk. Tussen de in het gebied aanwezige ruggen en essen bevindt zich een laaggelegen en nat gebied. De vorm van de laagte geeft een beeld van het vroegere overstromingspatroon vanuit de Dortherbeek en de Schipbeek. De Waterdijk, essen, onverharde wegen en laan- en erfbeplanting zijn waardevolle historische landschapselementen in het gebied.
Bebouwing en functies
De in het plangebied aanwezige functies zijn geïnventariseerd. In de volgende tabel zijn deze per adres weergegeven:
Bron: Mer 2008, Arcadis
Bij diverse woningen komen er naast de bijgebouwen ook voormalige agrarische bedrijfsgebouwen voor.
De bebouwing is veelal ontstaan als gevolg van de ingebruikname van de cultuurgrond voor agrarische productie. De overige bebouwing is veelal ontstaan voor het gebruik als burgerwoning.