Plan: | Spijkvoorderenk |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0150.D126-VG01 |
De Vijfhoek
Het plangebied ligt in de tuinstad De Vijfhoek. Deze tuinstad ligt aan de oostkant van Deventer en ontleent zijn naam aan de vijfsprong van landwegen die in het hart van de wijk samen komen. Deze landwegen, in vrijwel alle gevallen begeleid met monumentale bomen, vormen in De Vijfhoek de basis voor het netwerk voor langzaam verkeer. Met dit netwerk worden de buurten onderling, de wijkvoorzieningen en het omliggende Sallandse landschap ontsloten.
De wijk De Vijfhoek bestaat uit de buurten Het Jeurlink, Op den Haar, Graveland, Steinvoorde, Het Fetlaer, Spikvoorde en het plangebied, het toekomstige Spijkvoorderenk.
De oostzijde van Spijkvoorderenk wordt begrensd door een karakteristieke oude dijk: de Nieuwedijk. Deze weg, die aan beide kanten wordt omringd door karakteristieke oude bomenrijen, heeft net als de andere oude wegen van de ‘Vijfsprong’ de functie van fietsroute. De Nieuwedijk sluit aan op de Oerdijk, die de noordelijke begrenzing vormt van Spijkvoorderenk. De Oerdijk (Cröddendijk) is een belangrijke verbindingsweg voor autoverkeer van en naar Lettele.
Naast de landwegen vormt de cirkelvormige hoofdontsluiting van de wijk, de Leonard Springerlaan, de belangrijkste structuurdrager van De Vijfhoek. Via deze laan staat de wijk in verbinding met Deventer en haar omgeving. De voorzieningen van de wijk, zoals winkels en basisscholen, zijn gecentraliseerd aan het Andriessenplein.
Directe omgeving plangebied
In het westen grenst het plangebied aan de buurt Het Fetlaer en in het oosten aan de buurten Steinvoorde en Spikvoorde. Karakteristiek voor de ruimtelijke opzet van deze buurten zijn de woonstraten die haaks staan op de cirkelvormige Leonard Springerlaan. Dit stratenpatroon wordt verbijzonderd door een meanderende route voor langzaamverkeer en enkele straten met bredere plantsoenen. De openbare ruimte van de buurten is ingetogen en heeft een groen karakter.
In het Fetlaer woont men aan woonstraten omzoomd met hagen. Geparkeerde auto’s staan uit het zicht, achter hagen. De Leonard Springerlaan wordt aan de zijde van het Fetlaer en Steinvoorde begeleid door een stevige bebouwingswand. Achter de bebouwingswand, in de woonstraten, zijn de bouwmassa’s meer bescheiden. Alle bebouwing straalt door de donkere kleurstelling en zorgvuldige materialisatie een zekere rust uit.
Plangebied
Verspreid in het plangebied liggen tussen de akkers een aantal boerderijen en een manege. Het Sallandse landschap is in verschillende elementen herkenbaar:
Ten noorden van de Oerdijk, waar dezelfde karakteristiek te vinden is, loopt dit Sallandse landschap door.
Deventer ligt op de rand van het rivierenlandschap van de IJssel en het Sallandse dekzandlandschap. De verschillen tussen deze landschappen werken door in de bodem, de stedenbouwkundige structuur, de waterstructuur, de aard van de beplantingen en de specifieke natuurwaarden.
Directe omgeving plangebied
De Oerdijk is een van de vijf historische lanen van Deventer. De bomenrijen langs de Oerdijk zorgen voor een geleding en dragen bij aan een natuurlijke verbinding tussen groengebieden in het buitengebied en de stad. De Nieuwedijk kent een landschappelijke lanenstructuur.
De Leonard Springerlaan is een stedelijke verbinding en maakt ook onderdeel uit van de stedelijke hoofdbomenstructuur. Stedelijke verbindingen verbinden wijken, stedelijke ringen en historische uitvalswegen in de stad. De wegen zijn structuurbepalend op wijkniveau en zorgen voor een geleding naar de hoofdwegenstructuur in de stad.
Naast de genoemde lanen, is een particuliere boom uit het plangebied opgenomen op de lijst met bijzonder beschermwaardige bomen. Het betreft een walnoot in het noord-oosten van het plangebied dichtbij de Oerdijk.
Plangebied
Het plangebied ligt in het dekzandlandschap en bestaat uit agrarische percelen met verspreid in het plangebied enkele bestaande bomenrijen. Deze bevinden zich voornamelijk langs de Oerdijk en de Nieuwedijk. Ook zijn er in het plangebied twee houtwallen en bevindt zich in het oosten van het plangebied nog een eikenbosje.
Directe omgeving plangebied
Rondom het plangebied lopen de Oerdijk, de Nieuwedijk, de Vijfhoekseweg (en de parallel daaraan gelegen Willem Pijperstraat), de Leonard Springerlaan, Willem Witsenstraat, de Vincent van Goghstraat en de Johannes Bosboomstraat.
Plangebied
Door het plangebied zelf lopen geen verharde wegen. Slechts enkele onverharde wegen om de agrarische percelen in het plangebied te ontsluiten.