direct naar inhoud van 5.4 Archeologie & cultuurhistorie
Plan: Spijkvoorderenk
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0150.D126-VG01

5.4 Archeologie & cultuurhistorie

De gemeentelijk archeoloog heeft voor het hele plangebied een archeologisch beleidsadvies (nr. 77, d.d. 9 april 2008) geschreven. Hieronder worden de resultaten daarvan weergegeven.

5.4.1 Bekende archeologische waarden

Prehistorie

Binnen het plangebied liggen geen bekende vindplaatsen. Ten noorden van het plangebied is in 2000 een veldverkenning uitgevoerd. Hierbij werden vuursteen voorwerpen uit het mesolithicum en resten uit de nieuwe tijd gevonden.

Middeleeuwen

Binnen het plangebied liggen geen bekende vindplaatsen. Ten noorden van het plangebied liep mogelijk de Landweer bij Groot Velde. Dit was een verdedigingssysteem van wallen, greppels en op sommige plaatsen palissaden, dat in de 14e eeuw aangelegd is om de gebieden rond de stad Deventer te verdedigen tegen aanvallen van buitenaf.

Nieuwe tijd

In het plangebied liggen twee historische boerderijen uit de nieuwe tijd. Rond deze boerderijen is een bufferzone van 100 m aangegeven waarin oudere voorgangers en randverschijnselen van het erf worden verwacht. De namen en vroegste vermeldingen van deze boerderijen zijn te vinden in de lijst met boerderijplaatsen.

Bij een veldverkenning ten noorden van het plangebied werden aardewerk en glas uit de 19e en 20e eeuw gevonden.

afbeelding "i_NL.IMRO.0150.D126-VG01_0015.jpg"

Lijst van boerderijplaatsen

Naam   Eerste vermelding   Ter hoogte van adres  
Cröddentol   1844   Oerdijk 114  
Dijkzicht   1859   Nieuwe Dijk 1  

Van de volgende boerderij ligt het hoofdgebouw niet binnen het plangebied, maar een deel van de buffer wel:

Naam   Eerste vermelding   Ter hoogte van adres  
Meijer - Smalbruggen   1832   Oerdijk 89  

Omdat het hier om boerderijen gaat die voor het eerst vermeld worden in de 19e eeuw, is het niet waarschijnlijk dat nog oudere voorgangers verwacht kunnen worden. In de bufferzones van deze boerderijen kunnen 19e eeuwse bijgebouwen en resten van het erf verwacht worden.

5.4.2 Verwachting, selectie

Het grootste deel van het plangebied heeft een lage verwachting. In het noorden van het plangebied ligt bij boerderij Cröddentol een klein kopje met een middelhoge verwachting. Hier kunnen, gezien de resultaten van de veldverkenning ten noorden van het plangebied, resten verwacht worden uit de (vroege) prehistorie.

afbeelding "i_NL.IMRO.0150.D126-VG01_0016.jpg"

Gebieden die op basis van de archeologische verwachtingskaart van de gemeente Deventer een middelhoge en hoge verwachting hebben, dienen in het bestemmingsplan opgenomen te worden met de dubbelbestemming archeologische verwachting. Voor de voorwaarden die hier van toepassing zijn, wordt verwezen naar de regels.

5.4.3 Cultuurhistorie

Oerdijk 114

De schuur aan de Oerdijk 114 wordt behouden vanwege de aanwezige cultuurhistorische waarden:

  • De eenvoudige hoofdvorm en het gesloten karakter;
  • De gevels met deeldeuren, ramen en stalramen;
  • De schoorsteen op het dak en het wellicht nog aanwezige kookhuis.

Bovendien illustreert de schuur de ontstaansgeschiedenis van het gebied.