direct naar inhoud van Hoofdstuk 1 Inleiding
Plan: Windturbines Kloosterlanden
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0150.D278-VG01

Hoofdstuk 1 Inleiding

Algemeen

Van internationaal niveau (bijvoorbeeld het Kyoto-verdrag) tot aan lokaal niveau is beleid geformuleerd om meer duurzame energie op te wekken. De Europese Unie heeft zich als doel gesteld dat in 2020 20% van het totale energieverbruik in Europa door duurzame energie moet worden opgewekt. Windenergie zou hiervan 12 tot 14% moeten uitmaken. In de Europese Duurzame Energie Richtlijn staat voor Nederland de doelstelling van 14% duurzaam opgewekte energie in 2020. In het verlengde hiervan heeft de rijksoverheid besloten tot een verdubbeling van windenergievermogen op het land.

De Provincie Overijssel heeft in haar omgevingsvisie als doel vastgesteld dat in 2020 80 MW door windvermogen wordt opgewekt.

De gemeente Deventer heeft haar beleid voor het duurzaam opwekken van energie vastgelegd in verschillende plannen. Mede door het beleidsplan Energie 2004 en het duurzaamheidsconvenant met de Provincie Overijssel in 2011 heeft de gemeente het initiatief genomen tot het plaatsen van windturbines. Uit een locatieonderzoek in 2011 blijkt dat het bedrijventerrein Kloosterlanden de meest geschikte locatie is voor het realiseren van windturbines. Naar aanleiding van overleg met bewoners, De Staat (Verkeer en Waterstaat), Stichting IJssellandschap, het Waterschap Rijn & IJssel en de Provincie Overijssel heeft de gemeenteraad in juli 2011 besloten tot plaatsing van twee turbines op vastgestelde locaties.

Dit bestemmingsplan omvat de juridisch-planologische regeling, die de bouw van twee windturbines op deze locaties mogelijk maakt.

Crisis- en HerstelWet

Het bestemmingsplan valt onder de Crisis- en Herstel Wet. Ingevolge het bepaalde in artikel 1.1 lid 1 sub a van de Crisis- en herstelwet is afdeling 2 van deze wet van toepassing op bestemmingsplannen die betrekking hebben op de aanleg van productie-installaties voor de opwekking van duurzame elektriciteit met behulp van windenergie. Dit brengt onder meer met zich mee dat:

  • de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State een termijn van zes maanden heeft voor het doen van een uitspraak op een beroep,
  • dat het beroepsschrift, op straffe van niet-ontvankelijkheid, meteen de gronden van beroep moet bevatten (het indienen van een pro forma beroepsschrift is niet mogelijk) en
  • dat de gemeente nadat zij zich heeft vergewist van een zorgvuldige totstandkoming van de onderzoeken (van deskundige adviesbureaus) die ten grondslag liggen aan voorliggend bestemmingsplan, uit mag gaan van de juistheid van deze onderzoeken.

Situering plangebied

De locaties voor de windturbines zijn gelegen langs de Rijksweg A1 ter hoogte van de afslag Deventer-Centrum en even verder op ten oosten hiervan. Ten noorden stroomt de Schipbeek en wat verder naar het noorden bevindt zich het bedrijventerreinen Kloosterlanden. Aan de zuidzijde is de Rijksweg A1 gesitueerd met daar ten zuiden van een gebied met verspreid gelegen bebouwing (toekomstig bedrijventerrein). Wat verder naar het zuiden ligt de plaats Epse in de gemeente Lochem. De dichtstbijzijnde woningen liggen op grondgebied van deze gemeente.

In de volgende figuur is de ligging van het plangebied aangegeven.

afbeelding "i_NL.IMRO.0150.D278-VG01_0001.png"

Ligging plangebied "Windturbines Kloosterlanden"

Planologische regime

Voor de bovengenoemde locaties gelden verschillende bestemmingsplannen:

Westelijke windturbine

Voor deze windturbine, welke is gelegen in de oksel van de afrit van de Rijksweg A1 geldt ten tijde van het ontwerp het bestemmingsplan 'Buitengebied Deventer', welke op 6 juni 2012 door de gemeenteraad is vastgesteld.

De beoogde ontwikkeling is in strijd met dit geldende bestemmingsplan. Het betreffende perceel heeft op basis van dit bestemmingsplan de bestemming 'Verkeer'. De gronden met deze bestemming zijn bestemd voor onder andere wegen, opstelstroken, busstroken, voet- en rijwielpaden en bijbehorende voorzieningen. In de bouwregels is expliciet opgenomen dat alleen bouwwerken ten behoeve van de bestemming 'Verkeer' worden opgericht. Windturbines zijn niet toegestaan binnen deze bestemming.

Oostelijke windturbine

Voor deze windturbine gelden ten tijde van het ontwerp twee bestemmingsplannen, te weten:

  • Bestemmingsplan 'Bergweide, Kloosterlanden-Hanzepark, Veenoord', welke op 18 april 2012 door de gemeenteraad is vastgesteld;
  • Bestemmingsplan 'Buitengebied Deventer', welke op 6 juni 2012 door de gemeenteraad is vastgesteld;

Het beoogde bouwplan is in strijd met deze geldende bestemmingsplannen. Het plangebied heeft op basis van deze bestemmingsplannen de bestemming 'Groen', 'water' en 'verkeer'. In de bouwregels is expliciet opgenomen dat enkel bij deze bestemmingen behorende bouwwerken, geen gebouw zijnde, zijn toegestaan. Windturbines zijn niet toegestaan binnen deze bestemmingen.

Het voorliggende bestemmingsplan beoogt de realisatie van twee windturbines juridisch-planologisch mogelijk te maken door middel van het wijzigen van de bestemming van deze percelen.

Leeswijzer

Het eerstvolgende hoofdstuk geeft een beschrijving van het plan, de uitgangssituatie op de locaties en de voorgenomen bouwplannen. In hoofdstuk 3 volgt de ruimtelijke onderbouwing. In dit hoofdstuk wordt ingegaan op de voor het plan geldende beleidskaders, de landschappelijke inpassing van de ontwikkeling en de zogeheten randvoorwaarden, zoals archeologie, water en de milieuhygiënische aspecten. Op basis van al deze aspecten wordt in dit hoofdstuk onderbouwd dat voldaan wordt aan een goede ruimtelijke ordening. Vervolgens worden in hoofdstuk 4 de juridische aspecten nader toegelicht. Hoofdstuk 5 gaat ten slotte in op de economische en maatschappelijke uitvoerbaarheid van het plan.