direct naar inhoud van Hoofdstuk 2 Planbeschrijving
Plan: Hoekweg, Rood voor Rood
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0150.P221-OH01

Hoofdstuk 2 Planbeschrijving

Voormalige situatie

Het plangebied is gelegen in het buitengebied, op landgoed De Hoek in Diepenveen. Het landgoed De Hoek wordt gekenmerkt door zeer hoge landschappelijke en natuurlijke waarden. Centraal in het landgoed staat het landhuis (Hoekweg 1-3). Vroeger stond het landhuis vrij in het landschap en was het van alle zijden goed zichtbaar. In de bestaande situatie stonden een aantal grote agrarische schuren (met een gezamenlijke oppervlakte van ca. 1.300 m²) aan de achterzijde van het landhuis. Deze bebouwing ontnam het zicht op het landhuis. Deze schuren behoorden bij het melkvee- en varkensbedrijf dat was gevestigd op het perceel Hoekweg 1. Het landhuis bevat twee wooneenheden, een 'burger' woning (Hoekweg 3) en een bedrijfswoning (Hoekweg 1).

Daarnaast is aan Hoekweg 2 een melkveehouderij gevestigd. Dit betreft geen intensieve veehouderij, daarom maakt dit bedrijf geen deel uit van de huidige ontwikkeling in het kader van Rood voor Rood met verplaatsing.

afbeelding "i_NL.IMRO.0150.P221-OH01_0002.png" foto bestaande situatie voor de ontwikkeling

Ruimtelijk knelpunt

De gemeente heeft samen met de provincie Overijssel geconstateerd dat het bedrijf aan de Hoekweg 1 in Diepenveen een ruimtelijk knelpunt vormt.

Het intensieve bedrijf was gelegen binnen een afstand van 250 meter van een kwetsbaar gebied in de Wet ammoniak en Veehouderij (de zogenaamde WAV-zone) en binnen 250 meter van de Ecologische Hoofdstructuur (EHS). De emissie van ammoniak uit het bedrijf vormde een belangrijk aandeel in de neerslag van stikstof op de aangrenzende natuurgebieden. In deze gebieden zijn waardevolle plantensoorten en andere organismen aanwezig die niet bestand zijn tegen hoge stikstofdeposities.

Het landhuis De Hoek (Hoekweg 3) is aan het voor- en achterhuis (bedrijfsgedeelte) van Hoekweg 1 gebouwd. Het landhuis heeft een woonfunctie. De woonfunctie is door de intensieve veehouderij overbelast. Het landhuis ligt binnen de stankcirkel van de intensieve veehouderij. Het landhuis is aangemerkt als geurgevoelig object (omgevingscategorie III), waardoor verdere uitbreiding van de intensieve veehouderij is uitgesloten.

Door verplaatsing van het bedrijf aan de Hoekweg 1 in Diepenveen wordt het ruimtelijk knelpunt opgelost.

afbeelding "i_NL.IMRO.0150.P221-OH01_0003.png"

bestaande situatie voor de ontwikkeling

Toekomstige situatie

De totale herontwikkeling van de huidige locatie aan de Hoekweg 1 te Diepenveen met behulp van Rood voor Rood met bedrijfsverplaatsing, bestaat uit:

  • het beëindigen van de intensieve veehouderij (varkensbedrijf);
  • het verplaatsen van de melkveehouderij (naar de Averlose Houtweg 17 in Diepenveen);
  • het slopen van de voormalige agrarische schuren (ongeveer 1300 m²);
  • realisatie van 2 woningbouwkavels;
  • de landschappelijke inpassing van het betaande landhuis en de woningbouwkavels.


Ten behoeve van de ontwikkeling op het landgoed "De Hoek" is een visie op de beeldkwaliteit van de nieuwbouw en de versterking van het landschap opgesteld. De visie omvat een analyse van de historie van het landgoed, een stedenbouwkundige studie en een landschapsplan voor de versterking van de ruimtelijke kwaliteit op het landgoed.

Door de verplaatsing van het boerenbedrijf komt het landhuis weer vrij in het landschap te staan. In het landhuis zijn twee wooneenheden gevestigd (Hoekweg 1 en Hoekweg 3). De twee woningbouwkavels worden gesitueerd in het entreegebied van het landgoed. Het gebied rondom het landhuis blijft vrij van nieuwe bebouwing. Het landhuis is hierdoor beter zichtbaar vanuit de omgeving. De nieuwe woningen worden in de weide en in het bos gesitueerd en zijn goed ontsloten. De woning in de weide (kavel 1) gaat een relatie aan met de bestaande boerderij bij de entree en vormt een entreewoning. De boswoning (kavel 2) staat verscholen aan de rand van het bos, als prieel op een landgoed. De woningen voegen qua architectuur iets toe aan het landgoed.

afbeelding "i_NL.IMRO.0150.P221-OH01_0004.png" Situatie Landhuis de Hoek zonder boerenbedrijf

afbeelding "i_NL.IMRO.0150.P221-OH01_0005.png" toekomstige situatie en globale weergave plangebied

Landschapsplan

Ter versterking van de ruimtelijke kwaliteit op het landgoed zijn in het landschapsplan verschillende maatregelen opgenomen:

  • De huidige oprijlaan (hoofdontsluiting-, ontginningsas) wordt opnieuw ingeplant met inlandse eiken;
  • Het naaldbos rond de noordelijke bouwlocatie wordt vervangen door loofbos. Het nieuwe bos zal bestaan uit inheemse soorten, zoals de eik. Ook wordt een groter oppervlak bos aangeplant dan aanwezig was;
  • Het parklandschap voor het landhuis wordt hersteld, door aanplant van nieuwe boomgroepen en groepen van rodondendrons. Dit geldt ook voor het gedeelte van de andere boerderij zodat men vanaf de oprijlaan door het parklandschap rijdt en dit ervaart;
  • Er wordt een extra vijver aangelegd;
  • Het landhuis zal een entree krijgen die meer allure uitstraalt. De nieuwe tuin zal met een rechtlijnig patroon worden voormgegeven en ruimte bieden voor boomgroepen die het huis weer achtergrond bieden.
  • Ten zuiden van het landhuis blijft het erf bestaan. Er wordt een boomgaard aangelegd in de richting van de oude verkavelingslijn. Via een brede zichtlijn houdt men vanuit de tuin doorzicht naar de akker. De boomgaard wordt deels omzoomd door een haag.
  • Een deel van de oude laanbeplanting wordt hersteld langs de subontsluitingsas.

afbeelding "i_NL.IMRO.0150.P221-OH01_0006.png"

Uitwerking landschapsplan

Entreewoning - stedenbouwkundig

Dit bestemmingsplan regelt, naast de bestemmingsherziening voor de voormalige agrararische bedrijfswoning aan Hoekweg 1, de bouwkavel voor de zuidelijk gelegen woning (de entreewoning).

De bouwkavel voor de entreewoning ligt op de hoek van de Verlengde Randerstraat en de Hoekweg. Het perceel waar de woning wordt gesitueerd is een weiland dat omzoomd wordt door bomen langs de wegen en bos langs de overige grenzen.

De woning is zo gesitueerd dat het in samenspel met de woning aan de Verlengde Randerstraat 1 een soort poort vormt naar het landgoed De Hoek. Mede vanwege het relatief grote transformatorhuisje aan de Hoekweg ligt de woning tegen de noordelijke bosrand aan en bewust niet centraal in het weiland. De woning is georiënteerd op de Hoekweg en heeft geen relatie met de Verlengde Randerstraat. De ontsluiting van de woning vindt plaats via de Hoekweg waarbij de ontsluiting aan de noordzijde van de woning is gesitueerd.

De woning bestaat uit twee losse volumes die van elkaar gescheiden worden door een patio. Het geheel wordt omringd door een (tuin) muur dat deels onderdeel uitmaakt van de gevel. Door sparingen in de muur is er uitzicht over het omringende landschap. De muur wordt geïntegreerd met het landschap door het aanplanten van klimplanten. Het hoofdgebouw en bijgebouw bestaan uit 1 bouwlaag met kap, waarbij goot- en nokhoogte verschillen.

De onderstaande stedenbouwkundige en architectonische uitgangspunten moeten worden aangehouden:

  • De entreewoning gaat een visuele relatie/zichtlijn aan met de boerderij gelegen aan de Verlengde Randerstraat 1;
  • De woning staat vrij in het landschap, hoofdzakelijk gesitueerd in het noordelijke deel van het weiland;
  • De architectuur van de woning is terughoudend in het landschap;
  • De woning wordt ommuurd, welke de tuin en woning afschermt van de natuurlijke omgeving;
  • De muur is onderdeel van de gevel;
  • Materiaal gebruik: baksteen, glas en hout.