direct naar inhoud van 3.4 Archeologie
Plan: Hoekweg, Rood voor Rood
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0150.P221-OH01

3.4 Archeologie

Naast de cultuurhistorische waarden dienen ook de archeologische (verwachtings)waarden te worden meegewogen in de besluitvorming over ruimtelijke ingrepen. Dit is vastgelegd in de Wet op de archeologische monumentenzorg (1 september 2007). Doel van deze wet is:

'bescherming van aanwezige en te verwachten archeologische waarden door het reguleren van bodemverstorende activiteiten'.

In deze paragraaf wordt allereerst een beschrijving gegeven van de archeologische verwachting in de verschillende tijdsperioden - prehistorie, middeleeuwen en nieuwe tijd -, daarna wordt aangegeven op welke wijze de archeologische (verwachtings)waarden in dit bestemmingsplan zijn opgenomen.

Prehistorie

Er zijn in het bestemmingsplangebied en de omgeving geen archeologische vindplaatsen uit de prehistorie bekend. De nieuwbouwkavel (deel A) ligt in relatief lager gelegen gebied, terwijl de voormalige bedrijfswoning (deel B) relatief hoger ligt (zie onderstaande afbeelding). De bewoning in de prehistorie en Romeinse tijd bevond zich vooral op de hogere delen van het landschap. In de lagere delen vonden wel activiteiten plaats, maar deze hebben minder sporen achter gelaten en zijn lastiger te voorspellen. Daarom heeft deel A een matige en lage verwachting en deel B grotendeels een middelhoge verwachting.

afbeelding "i_NL.IMRO.0150.P221-OH01_0008.jpg"

Middeleeuwen en nieuwe tijd

In deel B ligt de historische boerderij Erve de Hoek. Deze boerderij wordt voor het eerst vermeld in 1601. Ten zuiden van deel B ligt de historische boerderij Kolkert-De Kolk, eerste vermelding 1601. Rond historische boerderijen wordt een bufferzone van 100 m aangegeven, waarin oudere voorgangers en randverschijnselen van het erf worden verwacht. Het grootste gedeelte van deel B ligt in de bufferzones van Erve de Hoek en Kolkert-De Kolk.

Op het erf van Erve de Hoek werd rond 1800 het landhuis Huis de Hoek gebouwd. Boerderij Kolkert-De Kolk hoorde ook bij het landgoed van dit landhuis.

Verwachting, selectie

Het bestemmingsplangebied heeft een lage, matige en middelhoge archeologische verwachting. Deel A heeft grotendeels een matige verwachting, in het midden ligt een deel met een lage verwachting. Deel B heeft een middelhoge verwachting, vanwege de relatief hoge ligging en de historische erven in dit deel van het bestemmingsplangebied. Op de locatie van een voormalige stal, die aan de Hoekweg stond, is de bodem door de stal waarschijnlijk verstoord en geldt geen verwachting meer.

De Hoekweg zelf heeft in de buurt van deel A een matige en bij deel B een middelhoge verwachting.

Gebieden die op basis van de archeologische verwachtingskaart van de gemeente Deventer een middelhoge en hoge verwachting hebben, dienen met de dubbelbestemming archeologische verwachting opgenomen te worden in de planregels en de plankaart. In dit bestemmingsplan is voor de gronden gelegen in deel B de dubbelbestemming 'Waarde -' opgenomen.