Plan: | Lindeboomsweg 1a-1b |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0150.P235-OH01 |
Rijks- en Europees beleid
Bij het vaststellen van dit bestemmingsplan zijn geen rechtstreekse Europese en nationale ruimtelijke belangen betrokken. De algemene beleidsrichtlijnen van het Europees en rijksbeleid, o.a. de Nota Ruimte, worden nader uitgewerkt in provinciaal en gemeentelijk beleid, en om die reden niet nader behandeld.
Provinciaal beleid
In de Omgevingsvisie heeft de provincie haar beleid met betrekking tot de fysieke leefomgeving omschreven. De Omgevingsverordening dient slechts als waarborg voor een deel van dat beleid. Andere onderdelen kunnen beter gewaarborgd worden door middel van bijvoorbeeld subsidies of samenwerkingsverbanden. De Omgevingsverordening telt daarnaast ook als Milieuverordening, Waterverordening en Verkeersverordening.
Ruimtelijke kwaliteit en duurzaamheid zijn rode draden in de verordening. De sturing daarop is vertaald in generieke regels. Dit betekent dat alle andere onderdelen in de verordening altijd in combinatie met de bepalingen ruimtelijke kwaliteit en duurzaamheid toegepast moeten worden. Het toepassen van de SER-ladder is in de verordening dwingend voorgeschreven. Bestaande ruimte dient eerst beter benut te worden voordat uitbreiding in de groene buitenruimte kan plaatsvinden.
Voor onderhavig plan is het provinciaal beleid niet relevant, het betreft slechts een kleinschalige uitbreiding van bebouwing in bestaand stedelijk gebied. De uitbreiding van functies in het gebouw van de Lindeboom is in overeenstemming met de SER-ladder en het uitgangspunt van beschikbaar hebben (en houden) van voorzieningen in de woonomgeving.
Gemeentelijk beleid
Ruimtelijke Visie Schalkhaar
Het perceel van de Lindeboom is gelegen in het gebied dat op basis van de Ruimtelijke Visie Schalkhaar is aangewezen als 'groen centrumgebied'. Hier is sprake van relatief extensieve bebouwing in een gebied met een groen karakter. Om dit karakter ook rondom de Lindeboom te behouden is in het bestemmingsplan Kom Schalkhaar 2005 de bebouwingsgrens strak om de bestaande bebouwing gelegd. Ook in het nieuwe planologische regime voor de Lindeboom zal dit het geval zijn, met dien verstande dat de bestaande regeling en bebouwingsgrens zodanig wordt aangepast dat de nieuwe ontwikkeling wordt ingepast.
Groenbeleidsplan (2007)
Het groenbeleidsplan (april 2007) geeft richtlijnen voor de inrichting en het beheer van openbaar groen, inclusief bomen en waterpartijen. Om in de komende jaren verantwoorde keuzes te kunnen maken is in het groenbeleidsplan een visie op het groen (wat willen we bereiken) verwoord en zijn concrete ambities gedefinieerd.
De groenvisie is: "De gemeente Deventer streeft naar een gevarieerd aanbod van betekenisvol en aantrekkelijk groen. Ze doet dit door in te spelen op de verschillen in ligging, omvang, functie, historische betekenis en gebruikswensen. Dit leidt tot omgevingsbewust ontwerpen en vervolgens tot ontwerpbewust beheren".
De ambities uit het Groenbeleidsplan zijn:
De groenstructuur zal door vaststelling van dit bestemmingsplan niet wijzigen. De bomen in het plangebied worden beschermd via het kapvergunningstelsel uit de Bomenverordening. Voor de uitvoering van dit bestemmingsplan hoeven geen bomen te worden gekapt. Het plan betreft overwegend een functieverbreding van de bestaande bebouwing. Er vinden echter alleen kleine verbouwingen plaats aan het nieuwere deel van het complex (wijziging gevel en bouw geldautomaat van 15,75 m²).
Geconcludeerd kan worden dat het bestemmingsplan past binnen het Groenbeleidsplan.