Plan: | Biesterveldsweg 3 |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0150.P236-VG01 |
Huidige situatie
Het perceel Biesterveldsweg 3 is gelegen in het buitengebied van de gemeente Deventer. Het perceel ligt ten noorden van het dorp Schalkhaar. Aan de zuidkant van het perceel ligt een kampenlandschap. Aan de noordzijde, overzijde Biesterveldsweg, ligt jong bos en nieuwe natuur. Een kenmerk van het kampenlandschap is het sterke afwisselende microreliëf. Historisch gezien hebbende erven weinig dichte beplanting. Voorheen was op het perceel een agrarisch bedrijf gevestigd. De voormalig agrarische bebouwing is nog aanwezig, bestaande uit negen bedrijfsgebouwen (hoofdzakelijk schuren), met een gezamenlijk oppervlakte van 607,8 m², en een voormalig agrarische bedrijfswoning. Het peil van de bestaande woning ligt op plus 100 cm ten opzichte van de Biesterveldsweg. Het weiland rondom de bestaande woning ligt op gelijk niveau ten opzichte van de Biesterveldsweg.
Toekomstige situatie
De voormalig agrarische bedrijfswoning blijft gehandhaafd op het perceel. De overige agrarische bedrijfsbebouwing zal worden afgebroken. In bijlage 1, bij de toelichting, is het overzicht van de af te breken schuren opgenomen. Ter compensatie zal er, in het kader van Rood voor Rood, een nieuwe woning op het perceel worden toegevoegd. Het is wenselijk dat de nieuwe woning op plus 30 cm ten opzichte van de Biesterveldsweg komt te liggen. De woning zal dus ongeveer op gelijke peilhoogte komen als het bestaande weiland en het akkerland aan de zuidzijde.
De bestaande woning heeft een eenvoudige blokvorm met een duidelijke kap, de nieuwbouw moet hierbij aansluiten (hierbij passen). Dit geldt zowel voor het hoofdgebouw als het bijgebouw. Elk gebouw mag zijn eigen karakteristiek hebben, maar moet passen bij de bouwmassa in de omgeving. De kapvorm bestaat in principe uit een zadeldak of een afgeleide vorm van dit daktype.
De situering van de compensatiekavel, de onderlinge afstand en ontsluiting zijn aangegeven op het, in bijlage 1 bij de regels opgenomen, erf- en landschapsplan. De bouwrichting van de nieuwe woning zal aansluiten bij de bestaande bebouwing en de situering van gebouwen en de structuurlijnen in het landschap in de directe omgeving. Gezien het bouwvolume van de bestaande woning is het wenselijk dat het bijgebouw los komt te staan van het hoofdgebouw. Het bebouwingspatroon en de landschappelijke beplanting zoals weergegeven op het erf- en landschapsplan dienen om een mooi erf-ensemble te ontwikkelen. De bijgebouwen liggen achter de rooilijn van de hoofdgebouwen.