Plan: | Apenhuizerenkweg 1 |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0150.P241-OH01 |
Naast de monumentale waarden dienen ook de archeologische (verwachtings)waarden te worden meegewogen in de besluitvorming over ruimtelijke ingrepen. Dit is vastgelegd in de Wet op de archeologische monumentenzorg (WAMZ, 1 september 2007). Doel van deze wet is: 'bescherming van aanwezige en te verwachten archeologische waarden door het reguleren van bodemverstorende activiteiten.
In deze paragraaf wordt allereerst een beschrijving gegeven van de archeologische verwachting in de verschillende tijdsperioden - prehistorie, middeleeuwen en nieuwe tijd - daarna wordt aangegeven op welke wijze de archeologische (verwachtings)waarden in dit bestemmingsplan zijn opgenomen.
Prehistorie
Er zijn in het bestemmingsplangebied geen archeologische vindplaatsen uit de prehistorie bekend. Dit betekent niet dat er met zekerheid geen prehistorische vondsten aangetroffen kunnen worden.
Middeleeuwen
Er zijn in het bestemmingsplangebied geen archeologische vindplaatsen uit de middeleeuwen bekend. Dit betekent niet dat er met zekerheid geen middeleeuwse vondsten aangetroffen kunnen worden.
Nieuwe tijd
In het bestemmingsplangebied ligt de historische boerderij De Kruur, eerste vermelding 1726. Ongeveer 30 m ten zuidoosten van het bestemmingsplangebied ligt de historische boerderij De Paal / Paalman, eerste vermelding 1584. In een zone van 100 m rond historische boerderijen worden oudere voorgangers en randverschijnselen van het erf verwacht. Het bestemmingsplangebied ligt binnen de bufferzone van boerderij De Kruur en het oostelijke deel van het bestemmingsplangebied ligt ook binnen de bufferzone van boerderij De Paal / Paalman. Daarom worden oudere voorgangers van beide boerderijen in het bestemmingsplangebied verwacht.
Verwachting, selectie
Het bestemmingsplangebied heeft een middelhoge archeologische verwachting. Gebieden die op basis van de archeologische verwachtingskaart van de gemeente Deventer een middelhoge en hoge verwachting hebben, dienen in het bestemmingsplan en de plankaart opgenomen te worden met de dubbelbestemming Waarde - Archeologisch verwachtingsgebied 1. Voor de voorwaarden die hier van toepassing zijn, wordt verwezen naar de planregels.
Onderzoek
Aanleiding voor de actualisering van het bestemmingsplan zijn de voornemens om drie bestaande bijgebouwen te slopen en daarvoor in de plaats één nieuwe kapschuur te bouwen. Deze schuur zal een oppervlakte hebben van ongeveer 72 m2. Omdat de oppervlakte van de schuur kleiner is dan 100 m2, is archeologisch onderzoek voorafgaand aan de bouw van de schuur niet noodzakelijk. Mochten er in de toekomst wel dergelijke bouw- en of graafwerkzaamheden plaatsvinden dan kan op grond van artikel 5 Waarde - Archeologisch verwachtingsgebied 1 van dit bestemmingsplan archeologisch onderzoek worden vereist.