direct naar inhoud van 3.5 Milieukwaliteitseisen
Plan: Muldersweg ong.
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0150.P244-OH01

3.5 Milieukwaliteitseisen

Beleid

In het gemeentelijke milieubeleid (Milieubeleidsplan 2003-2008) staat een integrale benadering van milieu, ruimtelijke ordening, bouwen en wonen en verkeers- en vervoersbeleid centraal. Belangrijke uitgangspunten zijn:

  • behoud van bestaande milieukwaliteiten, verantwoord gebruik van natuurlijke hulpbronnen (ruimtelijke ontwikkeling en milieu);
  • een duurzame ontwikkeling en betrokkenheid en verantwoordelijkheid van ondernemers (economische ontwikkeling en milieu);
  • de betrokkenheid van de burger (maatschappelijke ontwikkeling en milieu) .

Met name de eerste twee uitgangspunten zijn van belang bij het opstellen van bestemmingsplannen.

Om te oordelen of het voorliggende bestemmingsplan geen negatieve invloed heeft op de bestaande milieukwaliteit en voldoet aan de wettelijke normen die zijn vastgesteld in de milieuwetgeving, zijn de volgende milieukundige aspecten beoordeeld:

  • bedrijven en milieuzonering;
  • geluid;
  • bodemkwaliteit;
  • luchtkwaliteit;
  • externe veiligheid;
  • ecologie.

Bedrijven en milieuzonering

Het oprichten van een woning is niet vergunningsplichtig in de zin van de Wet milieubeheer. In relatie tot vergunde rechten van omliggende veehouderijen kan qua geurwetgeving gemeld worden dat ingevolge artikel 14, lid 2 onder c van de Wet geurhinder en veehouderij, voor nieuwe woningen die in het kader van Rood voor Rood-regeling worden opgericht een minimale afstand van 50 meter buiten de bebouwde kom en 100 meter binnen de bebouwde kom in acht genomen moet worden ten opzichte van agrarische bedrijven van derden. Binnen 100 meter van het plangebied bevinden zich een melkrundvee bedrijf (Oerdijk 153) en een bedrijf dat dieren prepareert (Oerdijk 157). Het melkrundveebedrijf wordt reeds beperkt in zijn uitbreidingsmogelijkheden door bestaande woningen aan de Oerdijk. De vergunde rechten worden bepaald door bestaande woningen die dichter op de veehouderij zijn gelegen.

Het bedrijf aan de Oerdijk 157 is in het vergunningensysteem van de gemeente benoemd als een categorie 3 bedrijf met een richtafstand volgens de VNG publicatie Bedrijven en milieuzonering van 50 meter. Er zijn geen (geur) klachten over dit bedrijf bekend bij de gemeente. De nieuwe woning wordt op meer dan 50 meter afstand opgericht van het bedrijf aan de Oerdijk 157. Ook voor dit bedrijf is een bestaande woning aan de Oerdijk maatgevend voor zijn vergunde rechten. De nieuwe woning vormt vanuit geuroptiek geen extra belemmering van vergunde rechten van omliggende bedrijven.

Geluid

Het aangevraagde bouwwerk is geluidgevoelig in de zin van de Wet geluidhinder. De woning is gelegen binnen de zone van de Muldersweg en de Oerdijk. Er wordt met de berekende gevelbelasting van 41 dB (inclusief de aftrek zoals bepaald in art 110g Wet geluidhinder), bij opbouw van de gevel conform de minimum eisen aan de gevelwering van 20 dB conform het Bouwbesluit 2003, voldaan aan het wettelijk toegestane binnenniveau. Het vaststellen van een hogere grenswaarde door het college van b&w is niet noodzakelijk.

Het bouwplan kan uit akoestisch oogpunt zonder aanvullingen doorgang vinden.

In het kader van de Wet milieubeheer geldt het volgende. De geplande woning aan de Muldersweg ong. bevindt zich nabij twee bedrijven. Er is beoordeeld of deze nieuwe woning beperkend is voor de geluidsruimte van deze bedrijven.

Melkrundveehouderij, Oerdijk 153

In april 2010 heeft het bedrijf een melding besluit landbouw gedaan. Eerder was het bedrijf vergunningsplichtig. De geluidsvoorschriften uit het besluit Landbouw hebben enkel betrekking op vast opgestelde installaties. Voor zover dergelijke installaties aanwezig zijn, bevinden deze zich in, tussen en aan de voorzijde van de bedrijfsgebouwen. De nieuwe woning is gepland op een afstand van circa 80 meter van de eerste bebouwing van de inrichting. De woningen aan de Oerdijk liggen op een kleinere afstand van de bebouwing van de melkveehouderij. Het is daarom aannemelijk dat de bestaande woningen meer beperkend zijn voor de inrichting dan de nieuwe woning.

Dierenpreparateur The Centipede, Oerdijk 157

In 2006 is voor de inrichting een revisievergunning verleend. Uit de aanvraag bij deze vergunning blijkt dat de geluidsbronnen bestaan uit twee ventilatoren, een koelinstallatie en rijbewegingen van personenauto's. De nieuwe woning is gepland op een afstand van meer dan 50 meter van het bedrijfspand. Gezien de aard van de geluidsbronnen wordt verwacht dat de inrichting ter plaatse van de nieuwe woning kan voldoen aan de geluidsvoorschriften uit de vergunning. De woningen aan de Oerdijk liggen op een kleinere afstand van het bedrijfspand. Het is daarom aannemelijk dat deze bestaande woningen meer beperkend zijn voor de inrichting dan de nieuwe woning.

De geluidsbelasting van de te bestemmen nieuwe woning naar de omgeving toe is geen aandachtspunt in het kader van de Wet milieubeheer.

Bodemkwaliteit

Op basis van het historisch bodembestand blijkt dat op de locatie geen voor bodemverontreiniging verdachte activiteiten zijn uitgevoerd. In februari 2008 is ter plaatse van het geplande bouwblok een verkennend bodemonderzoek uitgevoerd door Hunneman Milieu-Advies (projectnummer 2008112). De belangrijkste conclusies van het onderzoek zijn:

  • zintuiglijk zijn op of in de bodem geen bijzonderheden aangetroffen die duiden op de mogelijke aanwezigheid van een verontreiniging;
  • in de boven- en ondergrond zijn, van de geanalyseerde parameters, geen gehalten aangetoond boven de AW2000;
  • in het grondwater is een licht verhoogd gehalte aan chroom aangetoond. Het aangetoonde gehalte overschrijdt de streefwaarde en blijft beneden de toetsingswaarde voor nader onderzoek. Van de overig geanalyseerde parameters zijn geen gehalten aangetoond boven de streefwaarden.

Op basis van de resultaten van het onderzoek bestaat er geen vermoeden voor de aanwezigheid van een geval van ernstige verontreiniging. Op basis van het uitgevoerde bodemonderzoek blijkt dat de locatie geschikt is voor de toekomstige functie wonen met tuin.

Op basis van de resultaten van het onderzoek bestaat er, vanuit bodemhygiënisch oogpunt, geen bezwaar voor de geplande nieuwbouw van een woonhuis op de locatie.

Luchtkwaliteit

Op 15 november 2007 is de wijzigingswet van hoofdstuk 5 van de Wet milieubeheer (luchtkwaliteitseisen) werktitel 'Wet luchtkwaliteit' (Stb. 2007, 414), in werking getreden (Stb.

2007, 434). De grenswaarden voor lucht zijn niet gewijzigd, wel het moment wanneer getoetst moet worden aan deze normen. Luchtkwaliteitseisen vormen onder de nieuwe 'Wet luchtkwaliteit' geen belemmering voor ruimtelijke ontwikkeling als een project 'niet in betekenende mate' bijdraagt aan de luchtverontreiniging. Volgens de Regeling en het Besluit niet in betekenende mate is vastgesteld dat woningbouwplannen voor minder dan 1500 woningen 'niet in betekenende mate' bijdragen aan de luchtverontreiniging. Deze mogen zonder toetsing aan de grenswaarden voor luchtkwaliteit uitgevoerd worden. Om vanuit een goede ruimtelijke ordening toch iets te kunnen zeggen over de mate van blootstelling aan luchtverontreinigingen, is de lokale situatie beoordeeld in de verkeersmilieukaart. Op basis van de verkeersmilieukaart blijkt dat ter plaatse van het plangebied ruimschoots aan de normstelling voor luchtkwaliteit wordt voldaan en dat deze enkele woning geen overschrijding veroorzaakt. Op grond hiervan vindt de gemeente Deventer het niet noodzakelijk dat de initiatiefnemer een luchtkwaliteitsonderzoek laat uitvoeren.

Externe veiligheid

Er zijn geen relevante objecten en/of risicovolle vervoersassen op basis van het Besluit externe veiligheid inrichtingen, de circulaire risiconormering vervoer gevaarlijke stoffen en de circulaire 'Zonering langs hogedruk aardgastransportleidingen 1984' in of nabij het plangebied gelegen. Om die reden vormt het aspect externe veiligheid voor dit plan geen belemmering.

Ecologie

Vanuit het oogpunt van natuurwetgeving is de sinds 1 april 2002 van kracht zijnde Flora- en Faunawet relevant. Deze wet voorziet in de bescherming van planten en dieren in geheel Nederland. Het plangebied wordt intensief gebruikt als engels raaigrasweide. Hier zijn geen beschermde soorten aanwezig of te verwachten. Ook uit bestaande databanken zijn geen beschermde soorten bekend. Uitgangspunt is dat de bestaande bomen langs de rand van het perceel gehandhaafd blijven. Er worden geen schadelijke handelingen ten aanzien van zwaar beschermde planten of dieren verwacht. Er hoeft dan ook geen quickscan natuurtoets te worden uitgevoerd.