direct naar inhoud van 3.5 Milieukwaliteitseisen
Plan: Hoogesteeg 2
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0150.P254-OH01

3.5 Milieukwaliteitseisen

Wet milieubeheer

Het oprichten van woningen is niet vergunningsplichtig in de zin van de Wet milieubeheer. In relatie tot vergunde rechten van omliggende veehouderijen kan qua geurwetgeving gemeld worden dat ingevolge artikel 14, lid 2 onder c van de Wet geurhinder en veehouderij, voor nieuwe woningen die in het kader van de Rood voor Rood regeling worden opgericht een minimale afstand van 50 m buiten de bebouwde kom in acht genomen moet worden ten opzichte van agrarische bedrijven van derden. Binnen 50 m van het plangebied bevinden zich geen agrarische bedrijven. De nieuwe woningen vormen vanuit geuroptiek geen extra belemmering van vergunde rechten van omliggende bedrijven.

Bodem

Op de locatie Hoogesteeg 2 is een dieselolietank aanwezig (geweest). Op de locatie is in het kader van een bouwvergunningaanvraag in 1996 een bodemonderzoek uitgevoerd. De belangrijkste resultaten zijn:

  • De bovengrond is licht verontreinigd met PAK
  • In de ondergrond overschrijden geen van de onderzochte parameters de streefwaarde.
  • Het grondwater is niet onderzocht.

In het onderzoek is geen rekening gehouden met de dieselolietank, hierdoor is het onderzoek niet meer actueel.

De dieselolietank is naar aanvullende informatie van de aanvrager niet meer verdacht. De aanvrager heeft de vervuilde grond laten afgraven, en schone grond terug laten storten. Door dit grondverzet is nader onderzoek ten behoeve van deze bestemmingsplanwijziging niet nodig.

Geluid

In de Wet geluidhinder zijn geluidsnormen opgenomen De geluidsnormen gelden voor woningen binnen de geluidszone van een weg. De Wet geluidhinder kent een voorkeursgrenswaarde 48 dB. Een overschrijding van de voorkeursgrenswaarde is onder voorwaarden mogelijk. Als nabij het plangebied bedrijven zijn gevestigd, dan moet daarmee rekening worden gehouden. Uitgangspunt is in principe dat de bedrijven niet in hun bedrijfsvoering mogen worden beperkt door de nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen. Het Bouwbesluit stelt eisen aan de geluidwering van de gevel. Bij een geluidsbelasting van meer dan 53 dB (excl. aftrek 110g Wgh) moet onderzoek uitgevoerd worden naar de geluidwering van de gevel.

Verkeerslawaai
De locatie ligt in de geluidzone van de Hoogesteeg en Veldkampsteeg. Op grond van de verkeersmilieukaart 2020 is vastgesteld dat de geluidbelasting als gevolg van deze weg de voorkeursgrenswaarde niet zal overschrijden (incl. aftrek op grond van artikel 110g Wet geluidhinder).

De geluidsbelasting op de gevel zal (excl. aftrek art. 110 wgh) op de woningen binnen het plangebied niet hoger zijn dan 53 dB. Bij opbouw van de gevel conform de minimum eisen aan de gevelwering van 20 dB conform het Bouwbesluit 2003, kan worden voldaan aan het wettelijk toegestane binnenniveau.

Bedrijven
Op het adres Hoogesteeg 4b is een melkrundveehouderij gelegen. De afstand tot het plangebied bedraagt ruim 100 meter. Gezien de afstand tot het plangebied, gerelateerd aan de VNG-publicatie Bedrijven en Milieuzonering, de afstand tot de bestaande woningen en de aard van de bedrijven wordt verwacht dat het plan niet belemmerend zal zijn voor dit bedrijf.

Conclusie
Vanuit het oogpunt van geluid zijn er geen bezwaren voor de functiewijziging.

Luchtkwaliteit

Van invloed op de kwaliteit van de leefomgeving is ook de luchtkwaliteit. Normstelling hieromtrent is vastgelegd in de Wet milieubeheer. Luchtkwaliteitseisen vormen geen belemmering voor ruimtelijke ontwikkeling als:

  • er geen sprake is van een feitelijke of dreigende overschrijding van een grenswaarde;
  • een project, al dan niet per saldo, niet tot een verslechtering van de luchtkwaliteit leidt;
  • een project ‘niet in betekenende mate’ bijdraagt aan de luchtverontreiniging ;
  • een project is opgenomen in een regionaal programma van maatregelen of in het NSL.

Volgens de Regeling en het Besluit niet in betekenende mate is vastgesteld dat woningbouwplannen voor minder dan 1500 woningen ‘niet in betekenende mate’ bijdragen aan de luchtverontreiniging. Deze mogen zonder toetsing aan de grenswaarden voor luchtkwaliteit uitgevoerd worden.

De huidige wetgeving over luchtkwaliteit stelt (de toename van) de concentraties van NO2 en fijn stof centraal. Om vanuit een goede ruimtelijke ordening ook iets te kunnen zeggen over de mate van blootstelling aan luchtverontreinigingen, is de lokale situatie beoordeeld in de verkeersmilieukaart. Op basis van de verkeersmilieukaart blijkt ter plaatse van het plangebied ruimschoots aan de normstelling voor luchtkwaliteit wordt voldaan en dat de extra woning geen overschrijdingen zal veroorzaken. Op grond hiervan vindt de gemeente Deventer het niet noodzakelijk dat de initiatiefnemer een luchtkwaliteitsonderzoek laat uitvoeren.

Externe veiligheid

Gezien de ligging van het plangebied ten opzichte van relevante objecten en/of risicovolle vervoersassen op basis van het Besluit externe veiligheid inrichtingen (BEVI), de circulaire risiconormering vervoer gevaarlijke stoffen, de circulaire ‘Zonering langs hogedruk aardgastransportleidingen 1984’ en het ontwerp Besluit externe veiligheid buisleidingen (BEVB), is externe veiligheid voor dit plan geen aandachtspunt.

Ecologie

Het plangebied ligt niet in of nabij relevante natuurgebieden zoals de ecologische hoofdstructuur (EHS), een beschermd natuurmonument of een natura-2000 gebied. Het pand is een oude boerderij. Gezien het feit dat alleen interne verbouwingen worden uitgevoerd, worden er op de plaats van de werkzaamheden geen beschermde Flora- en faunawet-soorten verwacht. Wel is het noodzakelijk ervoor te zorgen dat tijdens de werkzaamheden geen in gebruikzijnde nesten of broedende vogels worden verstoord. Dit kan door vooraf te checken waar nesten aanwezig zijn of door buiten de broedtijd te beginnen met de werkzaamheden.