direct naar inhoud van Hoofdstuk 2 Planbeschrijving
Plan: Ikkinksweg 9
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0150.P262-OH01

Hoofdstuk 2 Planbeschrijving

Huidige situatie

De locatie Ikkinksweg 9 te Okkenbroek ligt in het buitengebied van de gemeente Deventer ten zuiden van Okkenbroek en ten oosten van Lettele. De locatie ligt in een landschap (ten oosten van het landschap Oostermaet) gevormd door dekzandlaagtes. Het deel waar het perceel is gelegen heeft een half-open karakter. Ten zuidoosten van het perceel heeft het landschap een meer besloten karakter. Dit gebied is ook onderdeel van de Ecologische Hoofdstructuur (EHS) en is op circa 150 m van het perceel gelegen. Het perceel wordt aan de noordzijde begrensd door een houtwal. Aan de westzijde van het perceel ligt een kleine bossage. De open erven hebben een kenmerkende, sallandse inrichting. Dit betekent dat de erven een eenvoudige vorm hebben, en er veel bijgebouwen op het erf voorkomen. De omliggende percelen van de Ikkinksweg 9 zijn in gebruik als agrarische grond (overwegend weiland). Hieronder is een luchtfoto van het perceel aan de Ikkinksweg 9 weergegeven.

afbeelding "i_NL.IMRO.0150.P262-OH01_0002.jpg"

Luchtfoto bestaande situatie

Op het perceel ligt een boerderij en zijn 5 schuren gesitueerd:
- een bakhuis en varkensschuur uit rond 1860;
- een kapschuur;
- een kippenhok;
- twee varkensschuren.

Onderstaande kaart en afbeeldingen geven de bebouwing in de huidige situatie weer.

afbeelding "i_NL.IMRO.0150.P262-OH01_0003.jpg"

Huidige bebouwing

afbeelding "i_NL.IMRO.0150.P262-OH01_0004.jpg"

Te behouden bebouwing

afbeelding "i_NL.IMRO.0150.P262-OH01_0005.jpg"

Te slopen bebouwing

De boerderij is een cultuurhistorisch kenmerkend gebouw, met name grote zadelkap met wolfseinden en rode pannen zijn beeldbepalend. De oorspronkelijke stal (op de foto aangeduid als 2) en de kapschuur (op de foto aangeduid als 4) vormen karakteristieke types en volumes. De huidige kwaliteit is echter matig, met name door de slechte bouwkundige staat. Deze gebouwen vormen als een geheel met de boerderij, en hebben met name om die reden een cultuurhistorische waarde.

De overige schuren en stallen (op de foto's aangeduid als 3,5 en 6) zijn cultuurhistorisch niet van waarde.

Toekomstige situatie

Het plan is om de twee varkensschuren van in totaal 855 m2 te slopen, alsmede het kippenhok van 35,5 m2, de gierkelder van 48 m2 en 5 torensilo's van 45 m2. In totaal wordt 959,5 m2 vrijkomende agrarische bedrijfsgebouwen gesloopt. Het plan bestaat er tevens uit het bakhuis in oorspronkelijke stijl te herbouwen.

Op het erf wordt in het kader van de rood voor rood regeling ( als gevolg van de sloop van meer dan 850 m2 bedrijfsgebouwen) een compensatie woning gebouwd, met bijbehorend bijgebouw.

In onderstaande afbeelding is de erfinrichting weergegeven.

afbeelding "i_NL.IMRO.0150.P262-OH01_0006.jpg"

Erfinrichting Ikkinksweg 9

De boerderij is een cultuurhistorisch kenmerkend gebouw, met name grote zadelkap met wolfseinden en rode pannen zijn beeldbepalend. De oorspronkelijke stal (op de tekening aangeduid als 4) en de kapschuur (op de tekening aangeduid als 3) vormen karakteristieke types en volumes. De huidige kwaliteit is echter matig, met name door de slechte bouwkundige staat. Deze gebouwen vormen als een geheel met de boerderij, en hebben met name om die reden een cultuurhistorische waarde.

De overige schuren en stallen (op de tekening aangeduid als 1,2 en 5) zijn cultuurhistorisch niet van waarde.

Stedenbouwkundig

In de planvorming is uitgegaan van het behoud van de karakteristieke schuur, mede door de gewenste samenhang met de boerderij . Door de sloop van de overige stallen zal de ruimtelijke kwaliteit sterk verbeteren. In onderhavig landschapstype zijnde erven centraal in de open ruimtes gesitueerd in plaats van aan de randen ( uitgezonderd langs de weg). Uitgangspunt van de compensatiekavel is dan ook dat de bouwkavel onderdeel wordt van het huidige erf. De nieuwe woning en het bijbehorende bijgebouw gaan hierdoor een ruimtelijke eenheid vormen met het bestaande ( oorspronkelijke) erf. De bestaande boerderij blijft herkenbaar als hoofdgebouw op het nieuwe erf. Er wordt 1 erfontsluiting op de Ikkinksweg gerealiseerd.