direct naar inhoud van 4.1 Archeologie
Plan: De Wijtenhorst en Douweler Leide, 1e partiële herziening
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0150.P269-OH01

4.1 Archeologie

In het bestemmingsplan De Wijtenhorst en Douweler Leide zijn een aantal gebieden bestemd met de dubbelbestemming 'Waarde - Archeologisch verwachtingsgebied'. Deze dubbelbestemming is gebruikt om mogelijke archeologische waardevolle waarden te beschermen. Ook op een deel van het gebied waar de ontsluiting van De Wijtenhorst op de Nico Bolkenstein wordt gerealiseerd, is er een archeologische verwachting. Voor de overige delen in het plangebied van het voorliggende bestemmingsplan is dit niet het geval. Daarom beperkt deze paragraaf zich tot het gebied met de archeologische verwachting.

Douwelerdijk

De verwachte locatie van de Douwelerdijk is tijdens de onderzoeken van 2008 en 2009 niet onderzocht. De locatie is tijdens het opstellen van de gemeentelijke verwachtingskaart aangewezen op basis van de locatie van de Douwelerkolk en een veronderstelde route om de Douwelerkolk.

Middeleeuwse dijken werden vaak aangelegd door hogere delen in het landschap met elkaar te verbinden. Dijken werden vaak ook als routes gebruikt en zo kunnen de lopen van oude dijken worden gereconstrueerd. Op de kadastrale kaart van 1832 zijn echter geen aanwijzingen voor een route of een dijk om de Douwelerkolk heen te vinden, behalve de Oerdijk verder ten noorden van de kolk. Op de Hottingerkaart uit 1795 staat een route die ten zuiden van de Rielerenk over twee zandkoppen richting de kolk loopt. De route loopt naar het noorden, om de Kolk heen richting het oosten. Op deze route is de locatie van de dijk op de verwachtingskaart gebaseerd. Wanneer deze route echter op de huidige hoogtekaart (Actueel Hoogtebestand Nederland, AHN) gelegd wordt, is in het gebied rond de kolk waar de dijk verwacht wordt geen hoger gelegen deel of smalle hogere strook te zien.

Het blijft daarmee onduidelijk waar de Douwelerdijk gelegen heeft. De locatie van de dijk hangt kan mogelijk samenhangen met het ontstaan van de Douwelerkolk. Het is nog onduidelijk wanneer deze kolk ontstaan is en of de kolk een dijk doorbraak of een oude riviermeander is. Wanneer de kolk bij het aanleggen van de Douwelerdijk al bestond, zal de dijk om de kolk heen gelegd zijn. Hiervoor zijn echter geen aanwijzingen op de hoogtekaart te vinden. Wanneer de kolk ontstaan is na het aanleggen van de dijk en de kolk mogelijk een doorbraak door de dijk is, kan de dijk ook op de hogere delen tussen de Rielerenk en de erven Groot en Klein Douwel (eerste vermelding 1399) gereconstrueerd worden. Vooralsnog is niet duidelijk welke van deze opties het meest waarschijnlijk is.

In het bestemmingsplan De Wijtenhorst en Douweler Leide is de mogelijke locatie van de Douwelerdijk bestemd als archeologische verwachtingsgebied. Tijdens veldonderzoek zijn in elk geval geen fysieke aanwijzingen voor de aanwezigheid van resten van de dijk. Op de hoogtekaart is op die locatie in het plangebied geen hoger gelegen terrein te zien. Als de dijk al op deze locatie gelegen heeft, is deze verdwenen. De middelhoge verwachting van de verwachte locatie in het plangebied kan daarom worden bijgesteld naar laag. Dit is vastgelegd in het archeologisch selectiebesluit (Gemeente Deventer, Selectiebesluit archeologie, adviesnummer 069, datum 16-5-2011).

afbeelding "i_NL.IMRO.0150.P269-OH01_0002.png"

De Wijtenhorst, verwachting en na onderzoek vrijgegeven gebieden

De bijgestelde verwachting houdt in dat in het voorliggende bestemmingsplan geen archeologische dubbelbestemming opgenomen hoeft te worden.