direct naar inhoud van 2.3 Stedenbouwkundige opzet
Plan: De Wijtenhorst en Douweler Leide, 2e partiële herziening
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0150.P270-VG01

2.3 Stedenbouwkundige opzet

De geleidelijke overgang van dorp naar landschap wordt tevens bewerkstelligd door het creëren van rafelige en gevarieerde randen. Door het gebruik van bestaande landschappelijke beplantingen voor de stedenbouwkundige structuur ontstaat samenhang tussen dorp en landschap. Groene ruimtes sluiten aan op het landschap en lopen door tot in de buurten. De sportvelden worden verplaatst naar de oostzijde van het plangebied, langs het kanaal.

Door de realisatie van een netwerk van informele paden, welke de buurten onderling, met de rest van het dorp en met het omliggende landschap verbinden, worden de buurten ingebed in het dorp. De paden vormen eveneens schakels in het rondje rond het dorp.

afbeelding "i_NL.IMRO.0150.P270-VG01_0002.png"

Stedenbouwkundig ontwerp, Bentvelsen Fleer Architectuur en Stedenbouw & OKRA landschapsarchitecten bv.

Groen en water

Het systeem van groen en water is te verdelen in doorlopende lijnen (lanen, Douwelerleide), een interne groenstructuur en het watersysteem.

De lanen vormen de ruimtelijke dragers van het plan. Langs de Douwelerleide wordt een geleidelijke overgang tussen dorp en landschap gecreëerd, met een gevarieerde en gelaagde dorpsrand.

De interne groenstructuur komt direct voort uit het centrale thema van de betreffende buurt. Ze bestaat uit een afwisseling van groenelementen met een landschappelijke sfeer (veldjes, houtwallen, paardenweitjes, brede groene wegprofielen) en elementen met een meer private, aan de boerderijtuin en dorpsstraat gerelateerde sfeer (formele entree-plekken, informele ontmoetingsplekken en de beeldbepalende bomen).

Wat betreft het watersysteem kan worden gesteld dat de waterloop van de Douwelerleide gehandhaafd blijft. In Douweler Leide wordt de oorspronkelijke beek met de buurt verbonden door groene zones.

Het regenwater van de openbare verharding in de woonwijk wordt zoveel mogelijk in het openbare gebied geborgen en vervolgens geïnfiltreerd in de ondergrond. Het regenwater afkomstig van privéterrein wordt zoveel mogelijk op het perceel van de betreffende eigenaar geborgen en geïnfiltreerd.

Verkeer

De woningen in Douweler Leide worden ontsloten vanaf de Oerdijk. Op alle wegen in de deelgebieden staat het verblijfskarakter centraal, hier geldt dan ook een verkeersregime met een maximumsnelheid van 30 km per uur.

Binnen de deelgebieden worden de wegen in principe aan één zijde voorzien van een voetpad. Aanvullend hierop wordt een netwerk van informele wandelpaden gerealiseerd, die de buurten onderling én met de rest van het dorp verbinden. Rondom het plangebied loopt een wandelpad, dat in de toekomst onderdeel wordt van het rondje rond het dorp.

Het parkeren vindt zoveel mogelijk plaats op eigen terrein hetgeen past bij het informele karakter van een dorp. Daarnaast kan op straat en in parkeerkoffers worden geparkeerd. Hierbij is er in overleg met de adviesraad sociale veiligheid van de gemeente Deventer via een aantal maatregelen, waaronder aanpassingen aan de geplande woningen, gezorgd voor sociaal veilige parkeerkoffers.

Architectuur

Kenmerkend voor de architectuur is het dorpse karakter: verschillende stijlen en verscheidenheid in nokrichting en goothoogte.

Kleur- en materiaalgebruik

De grondtoon voor de drie buurten bestaat uit rood/oranje metselwerk. Het materiaalgebruik is traditioneel, dat wil zeggen dat er gebruik wordt gemaakt van baksteen en dakpannen. Een samenhang per buurt wordt bewerkstelligd door het toepassen van zoveel mogelijk dezelfde kleur dakpannen.

Sociale samenhang

Bij het ontwerp van het plan rekening gehouden met het creëren van diverse plekken in de openbare ruimte voor informeel ontmoeten.

Douweler Leide

De huidige volkstuinen in dit deelgebied worden vervangen door woningbouw. De bijzondere kwaliteit van dit gebied is het zicht op het open landschap. Centraal door deze buurt loopt een ontsluitingsweg van waaruit er op een aantal plekken verrassende zichten zijn op het landschap. Aan de oostzijde vormt dit deelgebied de oostelijk dorpswand. Om die reden is hier gekozen voor een rafelige dorpsrand.

Centraal in het deelgebied ligt een pleintje met een grote boom.

De bebouwing in het deelgebied speelt in op de openbare ruimte. De rijwoningen liggen aan het pleintje en de kavels met vrijstaande en/of twee-onder-een-kapwoningen zijn gemengd over het gehele deelgebied. Naast deze menging van woningtypen zorgt een een goede overgang met hagen van openbaar naar privé, alsmede ruime dan wel juist kleine verharde voortuinen voor een dorpse sfeer.

afbeelding "i_NL.IMRO.0150.P270-VG01_0003.png"

Openbare ruimte

De buurt Douweler Leide wordt gekenmerkt door zijn diverse zichten op het landschap. De weg wordt begeleid door enkele losse bomen en ruime groene voortuinen. Twee grote bomen markeren de verdraaiingen in de weg. De laatste staat op een buurtpleintje waar verschillende paden bij elkaar komen.

De vista biedt ruimte voor een speelveld. Daarnaast verzamelt zich hier het regenwater. De afstroomrichting naar de Douwelerleide benadrukt het zicht naar het landschap.

De onderste zichtas naar het landschap is kleiner en wordt begeleid door een bomenrij. Ook hier is ruimte voor een speelplek.

De straten in de buurt worden begeleid door een grasberm met losse bomen. Langs de Douwelerleide heeft de straat meer ruimte en krijgt een flauw talud naar de waterloop. Hier loopt ook het pad langs de Douwelerleide, welke doorloopt tot aan de Zandwetering in het noorden en langs de sportvelden in het zuiden.

afbeelding "i_NL.IMRO.0150.P270-VG01_0004.png"