Plan: | Veenoordkolk en Teugse kolk |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | projectbesluit |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0150.PB007-OH01 |
Het plangebied voor het projectbesluit is in het structuurplan benoemd als 'groene vinger'. De groene vingers moeten robuuste open ruimten zijn tussen de 'rode vingers'. Samengevat betekent dit dat het stedelijke gebied afgewisseld moet worden door ecologische structuren. Het plangebied is onderdeel van de groene vinger 'Stad en Landschap langs de IJssel en landgoed Rande'. De belangrijkste ambitie die hoort bij deze locaties in en rond de stad, is versterking van de recreatieve functie en de belevingswaarde van de IJssel. Het inrichtingsplan voorziet in het vergroten van de belevingswaarde door de aanleg van natuurlijke oevers en houdt de mogelijkheid open om recreatie ruimte te bieden in de kolk.
Het bestemmingsplan biedt niet de mogelijkheden om medewerking te verlenen aan het herinrichtingsplan. Om deze reden heeft de initiatiefnemer een verzoek ingediend voor een projectbesluit procedure. Het bestemmingsplan biedt niet de mogelijkheden om gronden die bestemd zijn als water deels te dempen voor het creeëren van de drie gewenste eilandjes. Ook kan de strekdam niet worden ontgraven om op deze locatie water te realiseren. Het is mogelijk om medewerking te verlenen aan het verzoek van de initiatiefnemer door het voeren van een projectbesluit procedure. In dat kader dient het plan wenselijk te zijn en te passen binnen de beleidskaders van de gemeente. Voorliggend inrichtingsplan past binnen de ambities en het beleid van de gemeente.
Het gemeentelijk beleid is vastgelegd in het Waterplan Deventer (2007-2010) en Gemeentelijk Rioleringsplan (2005 - 2010).
Het Waterplan is een gezamenlijk plan van de waterschappen Groot Salland, Rijn en IJssel en Veluwe, waterbedrijf Vitens en de gemeente Deventer. Er staat in welke knelpunten deze organisaties zien in de waterhuishouding en hoe ze die denken op te lossen. In het Waterplan staan de belangrijkste maatregelen die de waterorganisaties de komende jaren samen willen treffen. Ieder jaar wordt een uitvoeringsprogramma vastgesteld.
Één van de te nemen maatregelen is bijvoorbeeld: indien mogelijk schoon regenwater niet af te voeren naar de riolering, maar te infiltreren, dan te bergen en vervolgens pas af te voeren naar het oppervlaktewater door middel van een bodempassage.
In het Gemeentelijk Rioleringsplan Deventer (GRP) 2005-2010 wordt het gemeentelijk beleid, de uit te voeren programma's in de planperiode en de investeringen beschreven. Het plan staat niet op zichzelf. Zowel letterlijk als figuurlijk worden grenzen overschreden. De wetgeving waarmee men in het Gemeentelijk Rioleringsplan te maken heeft speelt op Europees, rijks-, provinciaal- en lokaalniveau. Eenmaal per vijf jaar wordt het GRP geactualiseerd.
Met voorgaand beleid dient met name bij nieuwe ontwikkelingen in het onderhavige plangebied rekening te worden gehouden.
Op 4 juli 2007 is door de Raad de "Omgevingsvisie externe veiligheid" vastgesteld. In die nota is de ambitie vastgelegd wat betreft het veiligheidniveau wat moet worden nagestreefd per deelgebied in Deventer. Op bestaande bedrijventerreinen zijn er diverse bedrijven gevestigd die werken met gevaarlijke stoffen. Clustering van risicobedrijven op bedrijventerreinen ligt voor de hand. Bepaald is dat overschrijding van de grenswaarde met betrekking tot het plaatsgebonden risico voor kwetsbare objecten niet acceptabel is, voor beperkt kwetsbare objecten gedeeltelijk acceptabel is en dat de oriënterende waarde van het groepsrisico slechts onder voorwaarden mag worden overschreden.
In het Milieubeleidsplan 2003-2008 staat een integrale benadering van milieu, ruimtelijke ordening, bouwen en wonen en verkeers- en vervoersbeleid centraal. Het plan is daarom gebaseerd op de drie pijlers van het gemeentelijke beleid, zoals vastgelegd in de Stadsvisie. Vanuit milieuperspectief zijn per pijler de volgende milieu-uitgangspunten opgesteld:
In juni 2009 is de Visie Duurzaam Deventer vastgesteld. Deze visie bevat de kaders en beleidsrichtingen op hoofdlijnen voor het nieuwe milieubeleid. De maatschappelijke ontwikkelingen vragen om een nieuwe aanpak van ons milieubeleid. En om daadwerkelijk bij te dragen aan de kwaliteit en toekomstbestendigheid van ons leefmilieu, zal Deventer zich ontwikkelen tot een vitale, duurzame en innovatieve gemeente.
Het milieubeleid raakt de woon- en leefkwaliteit van inwoners en de economische basis van het bedrijfsleven. De gemeente heeft daarom drie speerpunten benoemd waarvoor extra inzet nodig is:
Het vraagstuk rond de klimaatverandering en de eindigheid van de fossiele energievoorraad raakt ons allemaal. De gemeentelijke ambitie is dat Deventer in 2030 klimaatneutraal is.
Vanuit ecologisch perspectief profiteert de mens van de natuurlijke omgeving met al zijn variaties. Het behouden en verbeteren van deze omgeving is een ambitie van de gemeente, waarvoor verschillende ecologieprojecten zijn ontwikkeld voor de komende jaren. Zo worden ecologische waarden in nieuwe en gewijzigde bestemmingsplannen gerespecteerd en eventueel gecompenseerd.
Veel afval dat vrijkomt is eigenlijk geen afval, maar grondstof voor nieuwe producten. In het nieuwe milieubeleid worden voorstellen gedaan om de hoeveelheid restafval terug te brengen en hergebruik van afvalstromen te bevorderen. Van bedrijven en organisaties wordt verwacht dat zij de wijze van produceren, hun producten en diensten meer en meer baseren op het cradle-to-cradle principe. Voor zover van toepassing zullen ook gebiedsontwikkelingen volgens dit principe plaatsvinden.
Het inrichtingsplan dat ten grondslag ligt aan dit projectbesluit zorgt voor een herinrichting van de Veenoordkolk en Teugse kolk. Door deze herinrichting wordt de ontwikkeling van natuurlijke, ecologische en landschapswaarden gestimuleerd en mogelijk gemaakt. Daardoor wordt de belevingswaarde van het gebied vergroot. Het plan sluit hierdoor aan bij dit beleidskader.
Het groenbeleidsplan (april 2007) geeft richtlijnen voor de inrichting en het beheer van openbaar groen, inclusief bomen en waterpartijen. De gemeente Deventer ligt op de grens van het rivierenlandschap van de IJssel en het Sallandse dekzandlandschap. Deze ligging zorgt voor een enorme biodiversiteit. Allerlei dieren en (zeldzame) planten vinden hun weg in en om de stad. Het Groenbeleidsplan zorgt ervoor dat deze kenmerken en haar biodiversiteit behouden blijven en waar mogelijk versterkt worden.
Om in de komende jaren verantwoorde keuzes te kunnen maken is in het groenbeleidsplan een visie op het groen verwoord en zijn concrete ambities gedefinieerd.
De groenvisie is: "De gemeente Deventer streeft naar een gevarieerd aanbod van betekenisvol en aantrekkelijk groen. Ze doet dit door in te spelen op de verschillen in ligging, omvang, functie, historische betekenis en gebruikswensen. Dit leidt tot omgevingsbewust ontwerpen en vervolgens tot ontwerpbewust beheren".
De ambities uit het Groenbeleidsplan zijn: