Plan: | Biesterveldsweg 1, wijzigingsplan woningsplitsing |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0150.W006-VG01 |
Aanleiding
Bij de gemeente Deventer is op 20 juli 2012 een aanvraag om een wijziging bestemmingsplan binnengekomen voor de woningsplitsing van de karakteristieke boerderij op de vestiging Biesterveldsweg 1 in Schalkhaar, kadastraal bekend gemeente Deventer (voorheen: Diepenveen), sectie D, nummers 3894 en 3965. Splitsing van de woning is mogelijk ten behoeve van het behoud van de karakteristieke waarden van de boerderij.
Plangebied
Het perceel Biesterveldsweg 1 ligt aan de Biesterveldsweg, in de nabijheid van Frieswijk en Schalkhaar. Het perceel bevindt zich circa 3 km ten noordoosten van het dorp Schalkhaar.
In de volgende figuur is de globale ligging van het plangebied aangegeven.
Globale ligging plangebied "Biesterveldsweg 1, wijzigingsplan woningsplitsing "
Planologisch regime
Voor het bovengenoemde perceel geldt momenteel het bestemmingsplan Biesteveldsweg 1 (vastgesteld op 24 november 2010 en onherroepelijk op 21 januari 2011).
Het beoogde plan is in strijd met dit vigerende bestemmingsplan. Het perceel heeft op basis van dit bestemmingsplan de bestemming 'wonen' en 'natuur'. Op de gronden die bestemd zijn als wonen zijn maximaal 2 woningen toegestaan. De gronden met de bestemming natuur zijn bestemd voor het behoud, herstel en ontwikkeling van natuur- en landschapswaarden. Het splitsen van de karakteristieke boerderij is in strijd me de bestemming wonen omdat niet meer dan 2 woningen toegestaan zijn. Het bestemmingsplan geeft het college van burgemeester & wethouders wel de mogelijkheid om woningen met een karakteristieke aanduiding te splitsen. Deze mogelijkheid is opgenomen ten behoeve van het behoud van de karakteristieke waarden van de boerderij. Om mee te kunnen werken aan de wijzigingsbevoegdheid moet sprake zijn van herstel en/of behoud van de karakteristieke boerderij en mogen cultuurhistorische waarden niet worden aangetast.
Omdat het initiatief voldoet aan de voorwaarden van de wijzigingsbevoegheid, wordt met het voorliggende wijzigingsplan woningsplitsing van de karakteristieke boerderij mogelijk gemaakt.
Leeswijzer
Het eerstvolgende hoofdstuk geeft een planbeschrijving, de uitgangssituatie op de locatie en het voorgenomen inrichtingsplan. In hoofdstuk 3 volgt de ruimtelijke onderbouwing. In dit hoofdstuk wordt ingegaan op de voor het plan geldende beleidskaders, de landschappelijke inpassing van de ontwikkeling en de zogeheten randvoorwaarden, zoals archeologie, water en milieuhygiënische aspecten. Op basis van deze aspecten wordt in dit hoofdstuk onderbouwd waarom de voorgenomen ontwikkeling acceptabel is. Vervolgens worden in hoofdstuk 4 de planopzet en juridische aspecten nader toegelicht. Hoofdstuk 5 gaat ten slotte in op de economische en maatschappelijke uitvoerbaarheid van het plan.