direct naar inhoud van 3.1 Huidige situatie
Plan: Havenkwartier
Status: voorontwerp
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0150.D133-VO01

3.1 Huidige situatie

Het voorliggend plangebied Havenkwartier ligt ten zuidoosten van het centrum van Deventer. Het havenkwartier is in te delen in een 4-tal gebieden, namelijk:

  • het westelijk gebied tussen de mr. H.J. de Boerlaan, de Scheepvaartstraat en de Industrieweg;
  • het Haveneiland dat omsloten wordt door de 1e en 2e havenarm;
  • het gebied ten oosten van het plangebied aan de Hanzeweg;
  • het water

Mr. H.J. de Boerlaan

Aan de mr. H.J. de Boerlaan bevindt zich aan de zijde van het plangebied een 35-tal woningen. Het merendeel van de woningen betreft aaneengeschakelde huurwoningen. Een enkele vrijstaande en twee-onder-een-kap woning liggen aan de zuidkant van het plangebied.

Het gebied kent een diversiteit aan niet-woonfuncties zoals een autobedrijf, een coffeeshop, een atelier, panden voor opslag van goederen, een koeriersbedrijf en de voedselbank. De bodenloods heeft een volledige publieksfunctie (de bodenloods heeft nu een mix aan functies, deels publiek, deels kantoor/ZZP, kunstenaar). In het gebouw bevinden zich een eetcafé en enkele overlegruimtes. De functies van de bestaande bedrijven in dit gebied vallen onder milieucategorie 1 en 2. Kenmerkend voor dit gebied is de aanwezigheid van kenmerkende en zeer diverse industriële panden, waaronder het beeldbepalende silocomplex met de Zwarte Silo, de hoge Silo, DAVO, Bodenloods en vd Berg.

Haveneiland

Het haveneiland ligt tussen de 1e en 2e havenarm aan de Sint Olafstraat. De hier gevestigde bedrijven vallen alle onder de bedrijfscategorie 2, 3.1 dan wel 3.2. Bij een gering aantal bedrijven is een bedrijfswoning aanwezig. In het noordelijk gedeelte van het Haveneiland aan de Industrieweg zijn enkele bedrijven gevestigd met een detailhandelsfunctie. Behoudenswaardig vastgoed is het voor het haveneiland karakteristieke kantoorgedeelte van het Stamacon-complex, maar ook de Stiho-hal is daar toe te rekenen.

Hanzeweg

Het meest oostelijke deel van het plangebied is gelegen aan de Hanzeweg. Hier zijn verschillende bedrijven gevestigd, al dan niet voorzien van een bedrijfswoning. Een greep uit de bedrijven die hier zoal gevestigd zijn: een autoverhuurbedrijf, opslag van tuinartikelen, een bedrijf dat handelt in tweedehands artikelen, een horecagroothandel, een scheepsbouw- en reparatiebedrijf.

De onderstaande afbeelding bevat een weergave van de woningen (geel) en de percelen met een bedrijfsfunctie (paarsrood) in het plangebied.

Water

In de 1e havenarm zijn ligplaatsen voor de beroepsvaart, er is een openbare loskade ter hoogte van de Oostzeestraat. Verder ligt er een gedoogde woonboot in de kop van de 1e havenarm. Tevens ligt een theaterschip afgemeerd ter hoogte van de zwarte silo. In de 2e havenarm is het gebruik van het water extensiever. Aan en op het water zijn botenhuizen gesitueerd. Op de kop van de 2e havenarm ligt de klusplaats van de botenvereniging.

afbeelding "i_NL.IMRO.0150.D133-VO01_0002.png"