direct naar inhoud van 2.3 Ruimtelijke en functionele structuur
Plan: Lettele 2009
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0150.D113a-OH01

2.3 Ruimtelijke en functionele structuur

2.3.1 Ruimtelijke structuur

Lettele heeft naast de woonfunctie ook diverse andere functies. Het dorp is voor de basisvoorzieningen niet afhankelijk van Deventer. Van de voorzieningen in Lettele wordt ook gebruik gemaakt door de inwoners van het agrarisch gebied rondom Lettele. Het dorp heeft diverse winkelvoorzieningen zoals een supermarkt en Firma Roessink, een winkel met een zeer breed assortiment. De sportvoorzieningen, waaronder een openlucht zwembad, zijn in het noorden van het dorp geconcentreerd aan de Sportweg 1. In het zuiden is een bedrijventerrein waar verschillende bedrijven met mogelijkheden voor woon-werkcombinaties zijn gevestigd. Overige voorzieningen in het dorp zijn een basisschool, een dorpshuis, een kerk en twee horecagelegenheden.

De meest westelijk in het dorp gelegen woningen zijn het oudst en hebben een landelijke uitstraling. Vervolgens heeft het dorp zich ontwikkeld richting het noordoosten, ten noorden van de Oerdijk en ten oosten van de Bathmenseweg. Door de woningbouw aan de noordoostkant van het dorp is de oorspronkelijke kruisstructuur van Lettele, gevormd door de Bathmenseweg en de Oerdijk met aan weerszijde een bebouwingslint, veranderd. Het dorp heeft door deze woonbebouwing, een traditionele blokverkaveling, een andere structuur gekregen. De meest recente uitbreiding van woonbebouwing (2007) ligt in het zuidoosten van het dorp.

Dwars door het dorp stroomt de Lettelerleide, maar deze is niet overal even zichtbaar. Het landschap rond Lettele bestaat uit weilanden, essen, akkers en houtwallen, lanen en bossen. De bossen en houtwallen vormen, gelegen rond essen, landschappelijke kamers, waardoor het landschap een kleinschalig karakter heeft.

2.3.2 Functionele structuur
2.3.2.1 Het wonen

Lettele telt op 1 januari 2009 187 woningen. Meer dan de helft van deze woningen zijn twee-onder-één-kapwoningen en ruim 30% betreft vrijstaande woningen. De totale verhouding huur/koop is 20/80. In het dorp zijn circa 10 seniorenwoningen/appartementen. Aan de Vosmansweg zijn tevens twee woonwagenstandplaatsen gelegen.

2.3.2.2 Bedrijven

In Lettele zijn diverse bedrijven aanwezig. De meeste bedrijven zijn gevestigd op het bedrijventerrein in het zuidwesten van Lettele. Een groot deel van het bedrijventerrein, het deel aan de Schotwillemsweg, is ontwikkeld vanaf 2005. Deze ontwikkeling voorzag in de mogelijkheid om zowel woon-werkcombinaties als overige bedrijven te vestigen. Het gaat hier om bedrijven in de milieucategorieën 1 en 2. Aan de Bathmenseweg waren reeds bedrijven gevestigd, zoals een landbouwmechanisatiebedrijf en een garagebedrijf.

In de rest van Lettele zijn nog diverse bedrijven gevestigd, deze vallen binnen de regeling beroep en bedrijf aan huis, zoals opgenomen in artikel 30.2 van de bij dit plan behorende regels.

2.3.2.3 Kantoren

In Lettele zijn geen grote kantoren gevestigd. Wel zijn er diverse kantoren aan huis gevestigd, deze vallen binnen de regeling Beroep en bedrijf aan huis, zoals opgenomen in artikel 30.2 van de bij dit plan behorende regels.

2.3.2.4 Detailhandel

Het dorp kent een aantal detailhandelsvestigingen. Deze vestigingen, waaronder een supermarkt aan de Bathmenseweg 26, voorzien in de behoefte voor de dagelijkse boodschappen. Aan de Bathmenseweg 22 bevindt zich Firma Roessink, een winkel met een zeer breed assortiment. In deze winkel bevindt zich verder een gemeentelijk servicepunt, een bibliotheek en een verkooppunt motorbrandstoffen. Binnen het garagebedrijf en het landbouwmechanisatiebedrijf aan de Bathmenseweg vindt volumineuze detailhandel plaats, waaronder het verkopen van auto's en landbouwmachines. Deze detailhandel maakt onlosmakelijk onderdeel uit van de desbetreffende bedrijfsvoering.

2.3.2.5 Horeca

In het dorp zijn twee horecagelegenheden, Café Restaurant Spikker aan de Bathmenseweg 34 en Café Restaurant De Koerkamp aan de Bathmenseweg 18. Deze laatste heeft aan de achterzijde van het perceel nog ruimte voor de uitbreiding van de horecagelegenheid.

2.3.2.6 Maatschappelijke en sociale voorzieningen

Lettele heeft diverse maatschappelijke en sociale voorzieningen. Aan de Bathmenseweg 35 is de Rooms Katholieke Kerk met begraafplaats te vinden. Onderwijsvoorzieningen zijn een basisschool aan de Bathmenseweg 39 en een peuterspeelzaal is gevestigd in het Gemeenschapshuis de Spil aan de Sportweg 1. Achter de kerk is eveneens een kinderboerderij gelegen.

2.3.2.7 Overige functies en voorzieningen

In het noorden van het dorp, aan de Sportweg 1, is een sportpark gevestigd. Hier zijn een voetbalvereniging en een tennisvereniging gevestigd, er is een zwembad, maar ook het Gemeenschapshuis de Spil met de hierin gevestigde verenigingen en voorzieningen is hier te vinden.

2.3.2.8 Groen

In Lettele zijn een aantal locaties waar zich openbaar groen bevindt. Het dorp heeft een groen karakter door onder andere de grote tuinen rond woningen.

De sfeer rond het kruispunt Bathmenseweg en Oerdijk is bijzonder. De bomen op dit kruispunt ondersteunen het historische dorpskarakter en geven het dorp identiteit en herkenbaarheid.

In Lettele zijn een aantal bijzondere bomen te vinden. Het zijn vooral treurbeuken en bruine beuken uit 1880 rondom de RK kerk. Op het kruispunt midden in het dorp staat een monumentale rode beuk uit 1930 met een diameter van 100 cm en een potentieel monumentale paardenkastanje uit 1920.

Ten oosten van Lettele ligt Het Oostermaet. Een groot deel van dit gebied is aan te merken als bosgebied en is gelegen binnen de Ecologische Hoofdstructuur (EHS). Een deel van dit bos ligt binnen de bestemmingsplangrens, grenzend aan de sportvelden.

2.3.2.9 Verkeer

Het dorp Lettele is ingericht als 30 km-gebied. Door middel van de Bathmenseweg (richting Bathmen/A1 en Heeten/Raalte) en de Oerdijk (richting Okkenbroek en Deventer) wordt het dorp goed ontsloten. Door verkeersremmende maatregelen en de uitstraling van de weg wordt getracht de snelheid van verkeer in de woonkern te verminderen. Buiten de dorpskern zijn deze wegen ingericht als 60 kilometer gebieden.

Voor fietsverkeer wordt het dorp ontsloten via een aantal aansluitingen op en langs de omliggende wegen, zoals de Oerdijk en de Bathmenseweg. De routes langs de Oerdijk en de Bathmenseweg richting Bathmen maken deel uit van het hoofdfietsroutenetwerk. De route bevat fietsdoorsteken en vrijliggende fietspaden. De kruispunten met drukke wegen zijn tot een minimum beperkt. In Lettele bevatten de meeste wegen voetgangersvoorzieningen. Daar waar deze voorzieningen ontbreken, mogen voetgangers gebruik maken van het fietspad of de openbare weg.

Lettele wordt met het OV ontsloten door buslijn 590. Deze bus rijdt naar Deventer en Okkenbroek en rijdt één maal per uur.