Plan: | Vijfhoek |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0150.D118-VG01 |
In het plangebied wordt geen ingrijpende veranderingen in de functionele en ruimtelijke structuur voorzien. Het bestemmingsplan heeft dan ook primair een beheersfunctie. Dat wil zeggen dat het vastleggen en behouden van de bestaande ruimtelijke, functionele en verkeerskundige situatie voorop staat.
In deze paragraaf wordt ingegaan op de verschillende functies die in dit bestemmingsplan voorkomen en de keuzes die ten aanzien hiervan zijn gemaakt.
Een groot deel van de wijk de Vijfhoek is in gebruik als woongebied. De bebouwing bestaat hoofdzakelijk uit grondgebonden woningen (rijenwoningen, twee-onder-één-kap en vrijstaand). Nog niet alle woningen zijn gerealiseerd. Onder andere in Spikvoorde en aan de Duikerstraat zijn nog geplande woningen die nog moeten worden gebouwd. Om de gerealiseerde stedenbouwkundige kwaliteit te behouden is in dit bestemmingsplan gekozen voor een beheersgerichte bestemmingsplanregeling voor woningen. Hiertoe zijn de regels ten aanzien van de hoofdmassa in het bestemmingsplan per woning vastgelegd. Daarbij is gekozen voor het bieden van ruime mogelijkheden voor de uitbreiding van bestaande woningen door de bouw van bijgebouwen, aan- en uitbouwen. Deze regeling is van toepassing op het gehele plangebied.
Op een aantal locaties zijn, als stedenbouwkundig accent, appartementencomplexen gerealiseerd. De appartementencomplexen hebben een afzonderlijke bestemming Wonen - Gestapeld gekregen.
Op vier locaties in de wijk zijn woonwagenstandplaatsen mogelijk, namelijk aan de J.W. Pienemanstraat, de Melchior Bolstrastraat, de Karel Mullerweg en J.V. Krimpenstraat. Het aantal woonwagens is hierbij per locatie gemaximaliseerd op 6. Deze locaties zijn specifiek bestemd met de bestemming Wonen - Woonwagenstandplaats.
In de Structuurvisie Detailhandel wordt de wens uitgesproken om ruimhartig om te gaan met beroeps- en bedrijfsmatige activiteiten. Kleinschalige bedrijvigheid kan een buurt levendig maken en economisch en sociaal versterken. Vanzelfsprekend dient het dan te gaan om bedrijvigheden die niet hinderlijk of schadelijk zijn voor hun omgeving. Ook mogen zij geen onevenredige druk op de parkeerbehoefte leggen.
Binnen dit bestemmingsplan is aan dit beleid uitvoering gegeven door het opnemen van de mogelijkheid om aan huis een beroep of bedrijf uit te oefenen. Hiertoe zijn binnen de woonbestemmingen voorwaarden opgenomen. Daarnaast is langs de Leonard Springerlaan een 'Wro-ontheffingzone' opgenomen waarbinnen kleinschalige bedrijven zijn toegestaan. De Vijfhoek kent geen percelen met een aparte bedrijfs- of kantoor bestemming.
Horeca
Het gemeentelijke horecabeleid maakt onderscheid in verschillende categorieën van horeca. Horecafuncties in de woongebieden worden hier niet voorgestaan. Vestiging van nieuwe eetgelegenheden, zoals cafetaria’s en dergelijke, is mogelijk in het centrumgebied aan het Andriessenplein. Bij het milieucentrum is de vestiging van een lichte vorm van horeca (max. categorie 3a) toegestaan en bij de tennisbaan is ondersteunende horeca in de vorm van een sportkantine toegestaan.
Detailhandel
Om het functioneren van de hiërarchische detailhandelsstructuur te waarborgen is concentratie van de detailhandelsfuncties noodzakelijk. Door deze concentratie kan het bestaande verzorgingsniveau worden behouden en waar mogelijk worden versterkt.
Nieuwe winkelvestigingen dienen, voor zover daartoe mogelijkheden zijn, te worden gevestigd in bestaande winkelpanden binnen het aangewezen centrumgebied aan het Andriessenplein. Dit betekent dat het bestemmingsplan geen ruimte biedt voor verspreide bewinkeling, zoals solitaire supermarkten en perifere detailhandelsvestigingen in de rest van het plangebied. Alleen bij het milieucentrum de Ulebelt is aan de hoofdactiviteit ondergeschikte detailhandel toegestaan.
Nutsvoorzieningen
De in het plangebied aanwezige nutsvoorzieningen zijn als zodanig bestemd (Bedrijf -
Nutsvoorziening). Om voor de toekomst flexibel te kunnen inspelen op de vraag naar en behoefte aan verschillende nutsvoorzieningen is binnen de bestemmingen, Verkeer, Verkeer -
Verblijfsgebied en Groen een binnenplanse afwijkingsmogelijkheid opgenomen kleinschalige gebouwen te realiseren ten behoeve van nutsvoorzieningen.
Speelvoorzieningen
Binnen de bestemmingen Verkeer, Verkeer - Verblijfsgebied en Groen is de mogelijkheid opgenomen om speelvoorzieningen te realiseren, waaronder jeugd- en jongerenontmoetingsplaatsen. Hiermee wordt tegemoet gekomen aan de wens om flexibel in te kunnen spelen op de wens om speelvoorzieningen en informele ontmoetingsplaatsen voor jongeren in de wijken mogelijk te maken.
Woonwagens
In het plangebied komen vier woonwagenlocaties voor. Deze zijn gelegen in Het Fetlaer, Het Jeurlink, Op Den Haar en Spikvoorde. Per locatie zijn ten hoogste 6 woonwagens toegestaan. Deze locaties zijn specifiek bestemd met de bestemming Wonen - Woonwagenstandplaats.
Sport
Het tennispark aan de Colmschaterstraatweg is bestemd als 'Sport'. De bestemming is krap omschreven, alleen tennisbanen zijn toegestaan.
Door het plangebied de Vijfhoek lopen verschillende groenstructuren. De lanen in de Vijfhoek behoren tot de landschappelijke laanstructuren. De bomen vormen belangrijke structuur-, beeld- en sfeerbepalende elementen die bijdragen aan de geleding van verkeersroutes. De Leonard Springerlaan behoord tot de stedelijke verbindingen van Deventer. Het Gooikerspark behoort tot de grote groengebieden van Deventer.
In het plangebied de Vijfhoek staan verschillende bijzonder beschermwaardige bomen en structuren. Geen van de individuele bomen heeft een monumentale status, er zijn wel enkele lanen die een monumentale status hebben, maar omdat deze al beschermd worden middels de beleidsuitgangspunten is het niet noodzakelijk hiervan de individuele groeiplaats als bestemming vast te leggen.
De belangrijkste groenzones in het plangebied hebben de bestemming 'Groen' gekregen. Dit betreft onder meer de groenzones langs de N348, Vincent van Goghstraat, Vijfhoeksweg, Nieuwedijk en Gooikersdijk, maar ook het Brandts Buyspark, de centrale groenzone in Spikvoorde en het Gooikerspark.
Ter behoud van de landschappelijke en natuurlijke waarden van de verschillende gebiedstypen geldt in het Gooikerspark een omgevingsvergunningplicht voor bepaalde aanlegactiviteiten. De verschillende landschapstypen (waterland, hoogland en hagenland) in het Gooikerspark zijn met aanduidingen aangegeven. Hiervoor gelden specifieke doelstellingen.
Waterland
Dominant in het gebiedstype waterland is de karakteristiek van een beekdal. De waterpartijen langs de Colmschaterstraatweg worden in dit gebied doorgezet, zodat deze weg zich manifesteert als een weg door het landschap. Daarbij gaat het om langgerekte waterpartijen met wisselende diepten, verbindende en drassige oevers, poelen, waterlopen en moerasachtige gronden. Steile wateroevers dienen voorkomen te worden. De nadruk in dit deelgebied ligt op de natuur en natuurbeleving. Gezien de landschappelijke en ecologische functie van dit deelgebied zijn uitsluitende rustige vormen van dagrecreatie, zoals wandelen en natuurbeleving, aanvaardbaar. Met name door de natte biotoop is het gebied, maar in beperkte mate toegankelijk voor publiek.
Hoogland
Dominant in het gebiedstype hoogland is het reliëf van de enk de Ulebelt. Dit reliëf geldt als uitgangspunt voor de inrichting en het gebruik van het gebied. Van belang is dat de bolling in het landschap vanuit verschillende richtingen zichtbaar is en blijft. Gestreefd wordt naar het verder versterken van de aanwezigheid van het reliëf van de enk. Daarvoor is het van belang dat de enk ruimtelijk als een geheel wordt ervaren. Ook in de directe nabijheid van de enk is de inrichting gericht op het zoveel mogelijk zichtbaar houden van de enk. In functioneel opzicht zijn recreatieve activiteiten en activiteiten van het milieucentrum, zoals het verbouwen van gewassen en het weiden van dieren, toegestaan. Deze activiteiten mogen echter niet conflicteren met de ruimtelijke en landschappelijke doelstelling van het gebied. Grootschalige evenementen en rumoerige activiteiten zijn ook in dit deelgebied ongewenst.
Hagenland
De ruimtelijke structuur in het gebiedstype hagenland kenmerkt zich door geleding van de grote ruimte zonder dat dit leidt tot een algehele opdeling ervan. Dit wordt bereikt door stevig geschoren hagen in een noord-zuidrichting, waardoor het deelgebied niet wordt opgedeeld, maar er toch verschillende maten ontstaan voor verschillenden typen recreatief gebruik. De nieuw te bouwen woningen aan de Duikerstraat maken gebruik van dezelfde hagen en vormen daardoor een vanzelfsprekend onderdeel van het geheel. Het gebied is geschikt voor verschillende vormen van gebruik, o.a. sporttoernooien, wijkmanifestaties en andere activiteiten, die wat meer ruimte vragen vinden hier een logische plek.
Niet al het bestaande groen in de wijk is als 'Groen' bestemd. Ook binnen de bestemming 'Verkeer - Verblijfsgebied' is groen opgenomen.
Natuur
Bij het beheer van zeldzame natuurtypen is continuïteit van groot belang. Het natuurgebied Graveland heeft daarom ook in het nieuwe bestemmingsplan de bestemming 'Natuur' gekregen. Binnen de bestemming 'Natuur' mogen geen paden aangelegd worden.
Aan de zijde van de bebouwing is een randsloot gerealiseerd om zodoende een effectieve barrière te hebben tegen betreding, om de ligging van deze randsloot vast te leggen is hier de bestemming 'Water' opgenomen.
In de woonbuurt Spikvoorde liggen twee kleine ecologisch waardevolle terreinen. Deze grenzen aan het Natuurgebied Graveland. Deze beide terreintjes zijn in planologisch opzicht bij het Natuurgebied getrokken en hebben ook de bestemming 'Natuur' gekregen. Zie de figuur hieronder.
Water
Watergangen die een belangrijke rol spelen in de waterhuishouding zijn voorzien van de bestemming 'Water'. Het betreft met name het water binnen de groene, ecologische, verbindingszone die loopt van de Douweler Have naar de Gooiermars en de Bannink. Ook de bijbehorende oevers of kaden vallen onder de bestemming. Binnen de bestemming mogen geen gebouwen worden gebouwd. Ook het Overijssels Kanaal heeft de bestemming 'Water' gekregen.
Overige watergangen in het plangebied vallen in de bestemming 'Groen'.
Binnen het plangebied kan onderscheid gemaakt worden tussen woonstraten en doorgaande c.q. ontsluitingswegen. Over het algemeen kennen de woonstraten een 30 km/uur regime. Op de ontsluitingsweg binnen het plangebied, de Leonard Springerlaan, geldt een regime van 50 km/uur. De doorgaande weg N348 heeft ter hoogte van de Vijfhoek eveneens een regime van 50 km/u.
De woonstraten hebben de bestemming 'Verkeer - Verblijfsgebied' gekregen, de Leonard Springerlaan en de N348 de bestemming 'Verkeer'. Daarbij is binnen deze bestemmingen eveneens gekozen voor een flexibele regeling, waarbij fiets- en voetpaden, speelvoorzieningen, watergangen e.d. zijn toegestaan.