Plan: | Spijkvoorderenk |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0150.D126-VG01 |
Voor het plangebied is een stedenbouwkundige visie opgesteld (d.d. 16 juli 2009). Deze visie is vastgesteld door het college van B&W op 8 september 2009 en vormt de basis voor de planopzet.
De bestaande groenelementen uit het Sallandse landschap zijn in sterke mate bepalend voor de ruimtelijke opzet van het stedenbouwkundig plan. De centraal in het plangebied gelegen houtwal deelt Spijkvoorderenk op in twee buurten met ieder hun eigen sfeer: ‘ Ten westen van de houtwal is ‘Ny Fetlaer’ gesitueerd en ten oosten hiervan ‘Spijkvoorderhout’.
Sferen
Ny Fetlaer heeft een sfeer die voortborduurt op het naastgelegen Fetlaer. Hierbij wordt gezocht naar een rustige en prettige compositie van de woningen en de openbare ruimte. Bebouwing en groen zijn met elkaar in balans.
Spijkvoorderhout wordt aan alle zijden omgeven door monumentale groenelementen uit het Sallandse landschap. Er wordt een groen woonmilieu voorgesteld waarvan de sfeer herinneringen oproept aan een vroeg 20e eeuws villapark.
Milieu
De ambitie van de gemeente Deventer voor Spijkvoorderenk is om de buurt zo klimaatneutraal mogelijk te maken. Helemaal klimaatneutraal is niet mogelijk omdat Spijkvoorderenk de afronding is van een hele wijk. Derhalve zal aangesloten moeten worden bij de structuur van de omliggende buurten Het Fetlaer en Spikvoorde, zowel met betrekking tot leidingen, groenstructuren, verkeersstructuren als stedenbouwkundige structuren. Hierdoor is er niet alle vrijheid om het plan naar wens in te richten met klimaatvriendelijke oplossingen.
De opzet van de wijk draagt zoveel mogelijk bij aan het beperken van de energiebehoefte. Lopen en fietsen door de wijk worden gestimuleerd door het aanleggen van een goed langzaamverkeersnetwerk. Ook het beperken van de hoeveelheid afvalwater levert een energiebesparing op. In Spijkvoorderenk wordt het regenwater afgekoppeld. Er wordt een 'hybride' systeem voor de waterhuishouding toegepast, onder meer bestaande uit wadi's en waterdoorlatende verharding.
Verder wordt in de wijk duurzaam energie opgewekt, onder andere door warmte-/ koudeopslag in de bodem in combinatie met warmtepompen, actief gebruik van zonne-energie door zongericht bouwen (dakvlak gericht op de zon) en passief bouwen. In het vervolgtraject zullen deze maatregelen worden getoetst op (financiële) haalbaarheid. In paragraaf 5.7 wordt nader ingegaan op het aspect duurzaamheid.
Ontwikkelingsstrategie
In Ny Fetlaer wordt een mix van rijwoningen, twee-onder-eenkappers en vrijstaande woningen voorgesteld met een meer collectieve uitstraling, vergelijkbaar met de woningen in de bestaande buurt Het Fetlaer.
In Spijkvoorderhout wordt een gevarieerd bebouwingsbeeld nagestreefd. Hier is ruimte voor particulieren om op een kavel een eigen huis te bouwen. De gemeente wenst dit middels het zogenaamde particulier opdrachtgeverschap te realiseren.
Het centrale thema in deze buurt is het voortzetten van de ruimtelijke structuur van de ten westen gelegen wijk Fetlaer, zodat een wijk ontstaat uit één stuk. De ruimtelijke dragers uit Fetlaer, zoals de Van Goghstraat (inclusief het plantsoen) en de meanderende Breitnerweg worden in Ny Fetlaer doorgezet.
Voorbeeldverkaveling: d.d. 28 januari 2010 (Bron: HKB Stedenbouwkundigen)
In dit deelgebied wordt een villabuurt gerealiseerd waarbij toekomstige bewoners hun droomhuis kunnen realiseren. De zeer groene uitstraling van de buurt geeft de woonomgeving allure, maar vormt ook een mooie en rustige ‘achtergrond’ voor de gevarieerde architectuur.
Voorbeeldverkaveling: d.d. 28 januari 2010 (Bron: HKB Stedenbouwkundigen)
Eikenbosje
In het oosten van het deelgebied Spijkvoorderhout ligt een eikenbosje. De ecologische waarden van het bosje zijn in het voortraject onderzocht. Uit dit onderzoek is naar voren gekomen dat het noordwestelijke deel van het bos vrij oud is. In dit gedeelte van het bos komen bosindicatoren voor, zoals Salomonzegel, Lelietje der dalen, Zoetkers en Zwartbes. Verder is uit het ecologisch onderzoek gebleken dat er geen roekenkolonie voorkomt. Wel komen verschillende vogels zoals de buizerd en de groene en de bonte specht voor. Ook de ree heeft verblijfsplaatsen in het eikenbosje.
Het eikenbosje wordt opgenomen in de structuur van Spijkvoorderhout. Om de ruimtelijke structuur met lanen en de verkaveling te realiseren, vindt in het zuidelijke en oostelijke deel van het eikenbosje enige kap plaats. Vanuit de ecologie is aangegeven dat kap van delen van het bosje niet onmogelijk is, maar dat hiervoor dan wel compensatie noodzakelijk is. In de lanen en rondom de spelplek in het noordwesten van de buurt worden nieuwe eiken aangeplant waardoor de kap ruimschoots gecompenseerd zal worden.