direct naar inhoud van 4.1 Beheervisie
Plan: Actualisering overige bestemmingsplannen
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0150.D137-0001

4.1 Beheervisie

Het bestemmingsplan is voor een groot deel beheersgericht. Dat wil zeggen dat de bestaande situatie wordt vastgelegd in het bestemmingsplan, ook wel het conserveren genoemd.

Daarnaast spelen binnen dit plangebied diverse ontwikkelingen.

Op deze ontwikkelingen wordt ingegaan in paragraaf 4.2. In deze paragraaf wordt tevens aangegeven welke ontwikkelingen wel en welke ontwikkelingen niet zijn meegenomen in dit bestemmingsplan.

In deze paragraaf wordt ingegaan op de verschillende functies die in dit bestemmingsplan mogelijk zijn gemaakt en de keuzes die ten aanzien hiervan zijn gemaakt.

4.1.1 Wonen

Een aantal deelgebieden binnen het plangebied "Actualisering overige bestemmingsplannen" is in gebruik als woongebied. Om de gerealiseerde stedenbouwkundige kwaliteit te behouden is in dit bestemmingsplan gekozen voor een beheersgerichte bestemmingsplanregeling voor woningen. Hiertoe zijn de regels ten aanzien van de hoofdmassa in het bestemmingsplan per woning vastgelegd. Daarbij is gekozen voor het bieden van ruime mogelijkheden voor de uitbreiding van bestaande woningen door de bouw van bijgebouwen, aan- en uitbouwen. Deze regeling is van toepassing op het gehele plangebied en betekent veelal een verruiming ten opzichte van de huidige bouwmogelijkheden.

Garageboxen zijn, conform de standaardsystematiek van de gemeente, opgenomen in een specifieke bestemming.

Woonwagens ten slotte zijn alleen mogelijk op de bestaande woonwagenstandplaatsen aan de Sportveldenlaan en de Oude Bathmenseweg. Het aantal woonwagens is hierbij per locatie gemaximaliseerd op 4.

4.1.2 Bedrijven

In het plangebied zijn diverse bedrijven gevestigd. Gezien het conserverende karakter van het bestemmingsplan zijn ook bedrijven die niet langer gevestigd zijn op de locatie, wel als zodanig bestemd. Dit geldt bijvoorbeeld op het T&D terrein. Hier is wel gekeken naar een passende bestemming in verband met de woonomgeving. De solitaire bedrijven (niet zijnde een beroep of bedrijf aan huis) hebben de bestemming 'Bedrijf' gekregen, al dan niet met een specifieke aanduiding (gemeentewerf).

In de Structuurvisie Detailhandel wordt de wens uitgesproken om ruimhartig om te gaan met beroeps- en bedrijfsmatige activiteiten. Kleinschalige bedrijvigheid kan een buurt levendig maken en economisch en sociaal versterken. Vanzelfsprekend dient het dan te gaan om bedrijvigheden die niet hinderlijk of schadelijk zijn voor hun omgeving. Ook mogen zij geen onevenredige druk op de parkeerbehoefte leggen.

Binnen dit bestemmingsplan is aan dit beleid uitvoering gegeven door het opnemen van de mogelijkheid om aan huis een beroep of bedrijf uit te oefenen. Hiertoe zijn binnen de woonbestemmingen voorwaarden opgenomen.

4.1.3 Detailhandel

Uitgangspunt is dat bestaande detailhandelsvestigingen, solitair of opgenomen in het winkelcentrum ongemoeid worden gelaten. Om het functioneren van de hiërarchische detailhandelsstructuur te waarborgen is concentratie van de detailhandelsfuncties noodzakelijk. Door deze concentratie kan het bestaande verzorgingsniveau worden behouden en waar mogelijk worden versterkt. In dit bestemmingsplan is rekening gehouden met ruime gebruiksmogelijkheden.

Nieuwe winkelvestigingen dienen, voor zover daartoe mogelijkheden zijn, zoveel mogelijk worden gevestigd in bestaande of nieuw te realiseren winkelpanden. Dit betekent dat verspreide bewinkeling, zoals solitaire supermarkten en perifere detailhandelsvestigingen in de rest van het plangebied wordt tegengegaan.

In het plangebied bevindt zich verspreid een aantal (planologisch) bestaande detailhandelslocaties, vaak gekoppeld met de woonfunctie. Deze locaties hebben de bestemming 'Gemengd' gekregen. Deze ruime bestemming maakt het mogelijk dat als de winkels vertrekken, de percelen c.q. gebouwen ook in gebruik kunnen worden genomen als woning, praktijkruimte of soms ook als dienstverlener of kantoorruimte.

4.1.4 Horeca

In het plangebeid zijn enkele solitaire horeca gelegenheden, zoals snackbars, veelal gecombineerd met de functie wonen. Het gemeentelijke horecabeleid maakt onderscheid in verschillende categorieën van horeca. In het plangebied is de horecafunctie opgenomen binnen de bestemming 'Gemengd'. Horeca in deze bestemming is toegestaan in de categorie 2a en 2b. De bestaande horecafuncties in het plangebied kunnen behouden blijven of vervangen worden door gelijkwaardige of bij de woonomgeving passende horecafuncties.

Binnen de bestemming 'Maatschappelijk' is ondersteunende horeca zoals een kantine toegestaan, dit valt onder overige voorzieningen.

4.1.5 Maatschappelijke en sociale voorzieningen

De ambitie is om binnen het sociale domein met bewoners en instellingen te bouwen aan wijken en dorpen waar het prettig leven is. Bij (nieuw)bouwplannen wordt aandacht besteed aan welke ruimte bestemd is voor ontmoeting, sport- en speelvoorzieningen, sociale voorzieningen (onderwijs, zorg, welzijn, kunst en cultuur) en accommodaties. Woningbouw en voorzieningen worden in een vroegtijdig stadium op elkaar afgestemd. Bij actualiseringsplannen is sprake van een bestaande situatie waarbij binnen de bestaande stedenbouwkundige structuur moet worden gezocht naar mogelijkheden om aan deze ambitie tegemoet te komen.

Zoals in § 2.2 is aangegeven bevinden zich in het plangebied diverse sociaal-maatschappelijke functies. Gesteld kan worden dat op dit moment de vraag naar dergelijke voorzieningen aansluit bij de behoefte.

In navolging van de wensen uit het Sociaal Programma is in dit bestemmingsplan een brede maatschappelijke bestemming opgenomen om slagvaardig en snel in te kunnen spelen op de behoefte van een buurt of wijk. Dit betekent dat binnen de bestemming Maatschappelijk een aantal maatschappelijke functies is opgenomen, die inwisselbaar zijn toegestaan. Het gaat om educatieve, sociaal-medische, sociaal-culturele en levensbeschouwelijke voorzieningen, voorzieningen ten behoeve van openbare dienstverlening en voorzieningen ten behoeve van kinderopvang.

De speeltuin van speeltuinvereniging De Ark heeft gezien de bijzondere functie, een aparte bestemming Cultuur en Ontspanning - Speeltuin gekregen'.

Ook de voormalige IJsbaanlocatie heeft de bestemming Cultuur en Ontspanning. De functies die binnen deze bestemming zijn toegestaan spitsen zich toe op het tijdelijk gebruik van het terrein, het zogenaamde 'Pauzelandschap'.

4.1.6 Overige functies en voorzieningen

Nutsvoorzieningen

De in het plangebied aanwezige nutsvoorzieningen zijn als zodanig bestemd (Bedrijf-Nutsvoorziening). Binnen deze bestemming is op de locatie van de brandweerkazerne een antennemast mogelijk gemaakt. Deze is met een aanduiding aangegeven op de verbeelding. Om voor de toekomst flexibel te kunnen inspelen op de vraag naar en behoefte aan verschillende nutsvoorzieningen is binnen de bestemmingen, Verkeer, Verkeer - Verblijfsgebied en Groen een binnenplanse afwijkingsmogelijkheid opgenomen kleinschalige gebouwen te realiseren ten behoeve van nutsvoorzieningen.

Speelvoorzieningen

Binnen de bestemmingen Verkeer, Verkeer - Verblijfsgebied en Groen is de mogelijkheid opgenomen om speelvoorzieningen te realiseren, waaronder jeugd- en jongerenontmoetingsplaatsen. Hiermee wordt tegemoet gekomen aan de wens om flexibel in te kunnen spelen op de wens om speelvoorzieningen en informele ontmoetingsplaatsen voor jongeren in de wijken mogelijk te maken.

4.1.7 Groenstructuur, water en recreatie

In het bestemmingsplan worden de belangrijke en kenmerkende water- en groenstructuren vastgelegd in een passende bestemming. De groene ruimte is bestemd als Groen, het water als Water.

Groeiplaats bomen

Het het plangebied zijn meerdere bomen die dusdanige potentie hebben om op die bepaalde plek nog vele jaren beeldbepalend te zijn, dat deze opgenomen worden in een dubbelbestemming 'Waarde - Groeiplaats boom'. Het gaat om de volgende bomen(rijen):

  • 1. Paardenkastanjerij (Aesculus hippocastanum) aan de Middelweg. Deze rij met 21 oude monumentale Paardenkastanjes vormen een 'groene muur' tussen de spoorzone en de Driebergenbuurt. De beeldbepalende bomen zijn ruim 80 jaar oud en hebben een hoge waarde voor het stadsschoon. De bomen hebben de potentie om op die plek nog vele tientallen jaren beeldbepalend te zijn.
  • 2. De 3 lindebomen (Linde Tilia europaea) en 1 Paardenkastanje (Aesculus hippocastanum) op het Schoolplein aan de Enkdwarsstraat 2. Op het schoolplein komen deze bomen goed tot hun recht en dragen bij aan een prettige leefomgeving en een groen karakter van het schoolplein. De bomen hebben de potentie om op die plek nog vele tientallen jaren beeldbepalend en van toegevoegde waarde te zijn.
  • 3. Aan Holterkolk / Deltalaan staat een eikenrij bestaande uit zomereiken (Quercus robur) en wintereiken (Quercus petraea). Deze rij oude monumentale eiken zijn een restant van het oorspronkelijk landschap en hebben een hoge cultuurhistorische waarde.
  • 4. De groep eiken aan de rand van de oude ijsbaan/rubensstraat (3 moseiken (Quercus cerris) en 3 zomereiken (Quercus robur)) vormen een prettige groene scheiding tussen het oude ijsbaan terrein en de woningen aan de Rubensstraat. De beeldbepalende bomen zijn bijna 60 jaar oud en hebben een hoge waarde voor het stadsschoon. De bomen hebben de potentie om op die plek nog vele tientallen jaren beeldbepalend te zijn.
  • 5. De vijf iepen (Ulmus x hollandica 'Vegeta) aan de Rubensstraat zijn beeldbepalende bomen, geplant in 1960. De bomen hebben de potentie om op die plek nog vele tientallen jaren beeldbepalend te zijn.
  • 6. 47 bomen op het terrein van Brinkgreven. De bomen komen in aanmerking voor bestemming groeiplaats omdat het oude beeldbepalende monumentale bomen zijn. Sommige staan solitair, anderen zijn onderdeel van een laan of een relict van het oorspronkelijke landschap. Allen zijn van grote waarde voor de beleving van de locatie en dragen door hun monumentale uitstraling bij aan het karakter van de omgeving. De bomen verdienen een extra bescherming via de groeiplaats aanwijzing waardoor zij hun monumentale karakter en uitstraling naar de omgeving weer voor tientallen jaren kunnen voortzetten.

4.1.8 Infrastructuur

In het plangebied komen diverse soorten wegen voor. De hoofdontsluitingswegen hebben de bestemming Verkeer gekregen. De wijk- en buurtontsluitingswegen hebben de bestemming Verkeer - Verblijfsgebied, hierbij gaat het veelal om wegen met een 30 km/uur regime. Parkeerterreinen in het gebied vallen ook binnen de bestemming Verkeer - Verblijfsgebied, het parkeerterrein in het park Zandweerd is specifiek bestemd als Verkeer - Parkeerterrein.

De spoorlijnen die in het plangebied voorkomen zijn specifiek bestemd als Verkeer - Railverkeer.

4.1.9 In ontwikkeling

Op diverse locaties in het plangebied zijn plannen in voorbereiding. Deze ontwikkelingen zijn echter nog niet zo ver gevorderd dat deze in dit bestemmingsplan 'Actualisering overige bestemmingsplannen' opgenomen kunnen worden. De locaties hebben echter in de voorgaande bestemmingsplannen een dusdanige bestemming die in deze tijd niet meer uitvoerbaar kan zijn. Voor elk van de locaties is daarom een keuze gemaakt voor een passende bestemming. Hieronder worden die keuzes nader toegelicht.

IJsbaanlocatie

Op het ijsbaanterrein is de bestemming 'kunstijsbaan' van kracht. Aangezien met behoorlijke zekerheid gesteld kan worden dat deze bestemming niet meer uitgevoerd zal worden, is het opnemen van deze bestemming niet meer aan de orde.

De keuze is gemaakt om het terrein te bestemmen conform de feitelijke situatie. Voor de periode tot 2014 is het gebied aangewezen als experimenteerterrein met groen karakter. Het terrein is op dit moment in gebruik als ontmoetingsplek voor diverse doelgroepen uit de buurt. Zo worden er buurtfeestjes georganiseerd, is een deel in gebruik als buurtmoestuin en er kan gespeeld worden. Een passende bestemming waar het huidig gebruik binnen past is een bestemming in de richting van cultuur en ontspanning. De voor 'Cultuur en ontspanning' aangewezen gronden kunnen worden gebruikt voor kleinschalige evenementen, kinderboerderij, openluchttheater, speeltuin, moestuin, boomgaard, ontmoetingsplek, educatie en de daarbij behorende groenvoorzieningen in de vorm van tuinen, erven, plantsoenen, groenstroken, e.d., verkeersvoorzieningen in de vorm van inritten, parkeer- en ontsluitingsvoorzieningen, e.d..

Het gebruik van het terrein is tijdelijk toegestaan, voor een periode van 4 jaar. Hiervan is al 1 jaar verstreken. De buurt is er van op de hoogte dat het hier gaat om een tijdelijk gebruik. Hoe lang dit gebruik kan voortduren, is niet duidelijk. Het is niet bekend wanneer de bouwplannen voor het terrein ontwikkeld gaan worden.

Het opnemen van een tijdelijke bestemming in een bestemmingsplan is wettelijk gezien mogelijk. Hier kan een termijn van maximaal 5 jaar aan verbonden worden. In hetzelfde bestemmingsplan dient ook de definitieve bestemming opgenomen te worden. Op het moment dat de termijn afloopt, treedt automatisch de definitieve bestemming in werking. Het probleem is dat nu niet bekend is wat de definitieve bestemming van het terrein wordt. Ook zullen er voor de definitieve bestemming de benodigde onderzoeken uitgevoerd moeten worden. Als de bestemming nog niet bekend is, is het uitvoeren van onderzoeken ook niet mogelijk. Het opnemen van een definitieve bestemming is dan ook niet mogelijk, waardoor de systematiek van een tijdelijke bestemming niet toegepast kan worden.

er is gekozen om het tijdelijke gebruik als definitieve bestemming in het bestemmingsplan op te nemen. Het gaat hierbij om een tijdelijk gebruik voor een termijn van 10 jaar (planperiode). Op het moment dat er eerder dan het einde van de planperiode een concrete ontwikkeling plaats vindt, dan zal hier een aparte planologische procedure voor worden doorlopen.

De bouwmogelijkheden binnen de bestemming 'Cultuur en ontspanning' zijn in dit bestemmingsplan beperkt opgenomen. Ten behoeve van de bestemming zullen uitsluitend bouwwerken, geen gebouw zijnde worden toegestaan. De maximale oppervlakte van de bouwwerken, geen gebouw zijnde zal beperkt worden door een bebouwingspercentage van 5%. Gebouwen zijn niet toegestaan.

Locatie Vitringastraat (plandeelgebied Driebergenbuurt en Rode Dorp)

In het bestemmingsplan Boxbergerweg e.o. is een gebied opgenomen waarop een uit te werken woonbestemming ligt. Van deze uitwerkingsplicht is geen gebruik gemaakt. Het is niet meer aannemelijk dat het gebied nog bebouwd zal worden. Er is veel weerstand in de buurt en het gebied is verwijderd van de lijst van inbreidingslocaties van de woningstichting Rentree. Dit is ook bevestigd door Rentree. Het terrein is in eigendom van de gemeente. In het gebied zijn een aantal woningen opgenomen die eerder gesloopt zouden worden, dit plan gaat niet meer door, de woningen zijn zelfs recent opgeknapt. Verder is een groot deel van het gebied ingericht als speeltuin/groenvoorziening. Ten slotte is er een postduivenhoudersvereniging gevestigd. Het ligt dan ook voor de hand om het gebied te bestemmen conform de feitelijke situatie en de uitwerkingsmogelijkheid te verwijderen.

Brinkgreventerrein

In het huidige bestemmingsplan Rielerenk 1995 geldt dat de gronden van het Brinkgreventerrein zijn bestemd voor 'Ziekenhuizen', met een bebouwingspercentage van 15%. Een deel van deze bestemming ligt op de Rielerenk. In het Masterplan Rielerenk – Douwelerkolk (2010) is het realiseren van het gezondheidspark in het gebied Brinkgreven-Deventer Ziekenhuis opgenomen. In het Masterplan ook wordt aangegeven dat door het open houden van het gebied tussen Mensinksdijkje en de boszoom Brinkgreven, de landschappelijke waarde op de Rielerenk zichtbaar en herkenbaar blijft. Dit betreft een door de gemeenteraad vastgesteld nieuw beleid. Ook in het Masterplan Brinkgreven, door de gemeenteraad vastgesteld in januari 2012, wordt aangegeven dat een deel van de Rielerenk onbebouwd dient te blijven. Nieuw vastgesteld beleid dient namelijk zo veel mogelijk te worden overgenomen. Op de Rielerenk zal dan ook een andere bestemming opgenomen worden.

Er is voor gekozen om het deel van de Rielerenk te bestemmen als 'Groen'. Het Brinkgreventerrein is bestemd als 'Maatschappelijk'. Het bebouwingspercentage binnen het terrein dat bestemd blijft als 'Maatschappelijk' is vergroot. De oppervlakte aan bebouwing waar Dimence vanuit het voorgaande bestemmingsplan recht op heeft, blijft dan zo goed als gelijk. Het gaat om het verhogen van het bebouwingspercentage met 2% (van 15% naar 17%).

T&D

Ter plaatse van het T&D terrein geldt de bestemming 'Bedrijfsdoeleinden' met de aanduiding 'zone bedrijfsdoeleinden B: blikemballagebedrijf'. Dit betekent dat een bedrijf is toegestaan met een milieucategorie 5. Dit is de zwaarste milieucategorie, die specifiek opgenomen is als afwijking van de standaard bestemming die bedrijven t/m categorie 2 toestaat. Op dit moment is het gebruik van het T&D terrein niet meer in overeenstemming met de genoemde bestemming. De bedrijfsbebouwing is gesloopt, het terrein ligt braak. Rentree is de eigenaar van het terrein en wil op de locatie een woonwijk realiseren. Het is derhalve niet meer aannemelijk dat er op deze plek zich nog een blikemballagebedrijf zal vestigen. Deze bestemming is dan ook niet meer uitvoerbaar. Er is voor gekozen om het terrein wel te bestemmen voor bedrijven tot en met categorie 2. Deze bestemming is passend in de woonomgeving.