direct naar inhoud van Hoofdstuk 2 Planbeschrijving
Plan: Oerdijk 192
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0150.P231-OH01

Hoofdstuk 2 Planbeschrijving

Huidige situatie

Op het perceel Oerdijk 192 is de monumentale boerderij 'De Grote Brander' gelegen. Het gehele complex bestaat uit een historische boerderij (ca. 1675), een historische varkensschuur (ca. 1840), een bakhuisje (ca. 1900) en een aantal recentere bijgebouwen en stallen. De historische boerderij is een rijksmonument. De op het erf gelegen hooiberg is een gemeentelijk monument. Tot eind jaren negentig was de boerderij nog agrarisch in gebruik. Na beëindiging van de agrarische activiteiten heeft de voormalige agrariër nog tot 2002 op het erf gewoond. Vanaf het moment dat de boerderij leeg kwam te staan is door de eigenaar, Stichting IJssellandschap, gezocht naar een nieuwe invulling.

afbeelding "i_NL.IMRO.0150.P231-OH01_0002.png"

luchtfoto bestaande situatie (2008)

Toekomstige situatie

Functioneel

Stichting IJssellandschap en Pactum jeugdzorg & educatie zijn voornemens een leerboerderij te vestigen op het perceel Oerdijk 192. Deze leerboerderij betekent voor Pactum een verbreding van het aanbod in de jeugdzorg. Naast het huidige aanbod bestaat er behoefte aan een locatie waar in een rustige omgeving en op enige afstand van de stad zorg verleend kan worden aan jongeren. De rust van het platteland en het daar te realiseren gevarieerde activiteitenprogramma sluiten nauw aan bij deze jongeren met een speciale zorgvraag en hun interesse. De realisatie van een leerboerderij biedt tevens de mogelijkheid het erf een maatschappelijke functie voor de omgeving te geven, waarbij het erf zijn openheid en levendigheid terugkrijgt.

De invulling van het erf zal bestaan uit een flexibele residentiële verblijfsfunctie (24 uurs opvang) voor jongeren van 14-16 jaar gecombineerd en aangevuld met dagbesteding voor kinderen en jongeren tot 18 jaar, incidenteel tot 21 jaar. Op de leerboerderij zullen negen plaatsen voor het residentiële zorgprogramma van Pactum worden ingericht. Het gaat hierbij om vraaggerichte zorg en het betreft zowel langdurige verblijfplaatsen als kortdurend verblijfverplaatsen, time-outplaatsen en crisisopvang. De jongeren kunnen overdag extern een school bezoeken of gebruik maken van het dagactiviteitenprogramma van de leerboerderij.

Naast de flexibele residentiële verblijfsfunctie zal er op de locatie Oerdijk 192 ook dagbesteding worden aangeboden. In het dagprogramma is plaats voor zes tot acht jongeren. Deze dagbesteding zou kunnen bestaan uit het verzorgen van kleinvee, het ontvangen van gasten, bijvoorbeeld uit de omgeving voor het gezamenlijk eten van een maaltijd, kleinschalige exposities, het aanleggen en onderhouden van een mooie tuin of bijvoorbeeld een wijngaard. Het dagactiviteitenprogramma zal dusdanig worden ontwikkeld dat leerlingen kunnen worden opgevangen vanuit rebound (onhandelbaarheid op school), cluster 4 onderwijs (zeer moeilijk opvoedbaar) en integrale dagbehandeling. Daarbij hebben alle dagbestedingsprogramma's tot doel de leerling terug te brengen in een voor hem of haar passend voortgezet onderwijsprogramma.

Bouwtechnisch

De huidige op het perceel aanwezige bebouwing zal worden (her)gebruikt voor deze nieuwe functie(s). De voormalige boerderij zal intern worden verbouwd. Het huidige woonhuis zal ook in het nieuwe concept als woning worden gebruikt. In deze woning komt een beheerdersechtpaar te wonen. De aangebouwde deel zal worden verbouwd tot recreatiezaal voor de dagopvang. In de deel zal ook gedeeltelijk een verdiepingsvloer worden gelegd, zodat op de verdieping drie wooneenheden voor jongeren kunnen worden gerealiseerd.

De voormalige koeienstal, ten westen van de boerderij gelegen, zal eveneens worden verbouwd. In deze schuur zullen zeven wooneenheden voor jongeren worden gerealiseerd, bestaande uit een woonkamer met keukenblok en een slaapkamer op de verdieping. De douche- en toiletvoorzieningen worden gedeeld. Naast deze zeven wooneenheden voor jongeren zal er ook één wooneenheid voor een begeleider worden gerealiseerd in de koeienstal.

De varkensschuur, kapschuur en wagenschuur zullen allen als zodanig in gebruik blijven. De varkensschuur zal worden hersteld en opgeknapt zodat er opnieuw kleinvee in kan worden gehuisvest. De wagenschuur en kapschuur zullen eveneens worden opgeknapt en hersteld zodat beide kunnen dienen als opslagruimte voor materialen.