Plan: | Oerdijk 192 |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0150.P231-OH01 |
Sinds 1 november 2003 is de watertoets wettelijke verplicht voor plannen in het kader van de Wet (op de) ruimtelijke ordening. Bij de watertoets gaat het om het van meet af aan meenemen van water bij (herziene) ruimtelijke plannen en besluiten met als doel negatieve effecten te voorkomen en mogelijke kansen voor watersystemen te benutten.
Duurzaam, schoon oppervlaktewater en bescherming van het drinkwater voor de toekomst is van groot belang. Dat blijkt ook uit het feit dat op Europees niveau een Kaderrichtlijn Water (2000) is vastgesteld. Op nationaal niveau is het waterbeleid neergelegd in de Vierde Nota Waterhuishouding (1998) en de nota Waterbeheer 21e eeuw. Hierin is aangegeven dat het waterbeheer in Nederland gericht moet zijn op een veilig en goed bewoonbaar land met gezonde, duurzame watersystemen. Om dat te bereiken moet meer aandacht worden besteed aan het benutten van de natuurlijke veerkracht van watersysteem. Het voorkomen van afwenteling door het hanteren van de drietrapsstrategie 'vasthouden - bergen - afvoeren' staat hierbij centraal.
Dit landelijke beleid is doorvertaald in het provinciaal beleid van de Omgevingsvisie en -verordening door de thema's veiligheid, watercondities en betrouwbare en continue drinkwatervoorziening te vertalen naar de Overijsselse situatie. Ook het waterschap Groot Salland, belast met het beheer en onderhoud van het watersysteem in een groot deel van West Overijssel heeft in haar Waterbeheerplan 2010-2015 schoon, mooi en veilig water als belangrijkste doelstelling opgenomen. Om deze doelstelling te bereiken, is het waterschap diverse projecten gestart die het water meer ruimte moeten geven en die de belevings- en ecologische waarde van het water zullen vergroten.
Het plangebied Oerdijk 192 is niet in of nabij een grondwaterbeschermingsgebied gelegen. Het plangebied ligt wel circa 400 meter ten noorden van de Soesterwetering, een waterloop met een grote drainerende werking voor de omgeving. De ontwikkelingen op het perceel hebben op deze waterloop geen invloed. Het omzetten van de agrarische bestemming in een maatschappelijke bestemming heeft wel een positieve invloed op de (grond)waterkwaliteit nu er geen meststoffen meer vrijkomen bij de bedrijfsvoering. Op het perceel worden geen nieuwe gebouwen opgericht. De erfverharding zal voor een deel worden vervangen door halfverharding en grind. De infiltratiemogelijkheden zullen hierdoor toenemen. Op het erf zal waar mogelijk het schone regenwater niet worden afgevoerd via de riolering, maar worden opgevangen voor gebruik of worden geïnfiltreerd in de bodem. Om het water gedeeltelijk ook te kunnen bergen wordt een poel aangelegd. Deze poel zal ook uit esthetisch en ecologisch oogpunt een meerwaarde zijn voor het erf.