Plan: | Oosterhuisweg 7 |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0150.P251-OH01 |
Huidige situatie
De locatie Oosterhuisweg 7 te Okkenbroek ligt in het buitengebied van de gemeente Deventer ten zuiden van Okkenbroek en ten noordoosten van Lettele. De locatie maakt onderdeel uit van de Borgelinkshoek, een dekzandlaagte met een nat karakter. Het landschap wordt gekarakteriseerd door lanen met open ruimtes. Het perceel is gesitueerd aan een oude esrand. De omliggende percelen zijn in gebruik als agrarische grond (overwegend weiland). Hieronder is een luchtfoto van het perceel aan de Oosterhuisweg 7 weergegeven.
Luchtfoto bestaande situatie
De boerderij wordt vanaf de Oosterhuisweg via een oorspronkelijke weg (die vroeger over de es liep) ontsloten. De boerderij en de schuur liggen aan de noordzijde van deze weg en zijn met elkaar verbonden. Het woongedeelte van de boerderij is gesitueerd richting de Oosterhuisweg. De deel en de schuur zijn met de deuren gericht op de es, zoals dit van oorsprong gebruikelijk was. De boerderij en schuur zijn aangewezen als gemeentelijk monument en bevinden zich respectievelijk in een redelijke en slechte staat van onderhoud. Onderstaande kaart en afbeeldingen geven de bebouwing in de huidige situatie weer.
Kaart bebouwing bestaande situatie
Voorgevels
Achtergevels
Toekomstige situatie
Het plan is om de boerderij te renoveren aan de buitenzijde en om de binnenzijde geschikt te maken voor een extra woning (twee wooneenheden in totaal). Het plan bestaat er tevens uit de huidige schuur zorgvuldig te slopen en enkele meters in zuidelijke richting weer op te bouwen. Deze zal vervolgens als woning gebruikt worden. In het hele plangebied komen drie wooneenheden.
In onderstaande afbeelding is de erfinrichting weergegeven.
Erfinrichting Oosterhuisweg 7
Stedenbouwkundig
In de planvorming is uitgegaan van het zoveel mogelijk intact laten van de buitenzijde van de gebouwen. Ondanks dat het aantal wooneenheden ten opzichte van de bestaande situatie wordt vergroot, zal dit vanaf de buitenzijde nauwelijks waarneembaar zijn. De nieuwe toegangen zitten namelijk aan de kant van het middengebied (erf). Door meer ruimte te creëren tussen de gebouwen ontstaat er voldoende ruimte om het achterhuis en de schuur goed te ontsluiten. De historische weg tussen de gebouwen wordt hierdoor weer in ere hersteld. In deze situering van de gebouwen om het middenterrein worden de auto’s aan het zicht onttrokken. In de onderstaande afbeeldingen zijn impressies van de toekomstige situatie opgenomen.
Vooraanzicht in vogelvlucht
Achteraanzicht in vogelvlucht
Bouwkundig
In de bestaande gebouwen worden drie volwaardige woningen gemaakt. De bestaande boerderij wordt gesplitst in twee woningen, waarbij de bestaande gevels (met gevelopeningen) nagenoeg niet wijzigen. In de voorgevel wordt de oude toegangsdeur weer in ere hersteld. In het voorhuis worden de authentieke elementen als de bestaande schouw met naastgelegen kasten zoveel mogelijk in takt gehouden en worden de hoofdlijnen van de oorspronkelijke indeling gehandhaafd.
In de deel wordt de tweede woning gerealiseerd. De staldeuren worden vervangen door kozijnen met glas. De authentieke gebintconstructie blijft gehandhaafd, en waar nodig versterkt, zodat hierop de nieuwe verdiepingsvloeren geplaatst kunnen worden.
In de nieuw op te bouwen schuur wordt de derde wooneenheid gemaakt, met behoud van zijn huidige uitstraling en kenmerken. Dit gebouw wordt zoveel als mogelijk met gebruikneming van de oude materialen hergebouwd.
Tot slot is er één (gezamenlijk) bijgebouw gepland in de vorm van een kapschuur.