direct naar inhoud van 4.1 Stedenbouwkundige visie & randvoorwaarden
Plan: Winkelcentrum Keizerslanden
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0150.P259-VG01

4.1 Stedenbouwkundige visie & randvoorwaarden

4.1.1 Stedenbouwkundige hoofdopzet

Voor de ontwikkeling van het winkelcentrum is een stedenbouwkundig plan opgesteld. Dit plan vormt de basis voor het bouwplan en het beeldkwaliteitplan, de inrichting van de openbare ruimte en dit bestemmingsplan. Het stedenbouwkundig plan is een uitwerking van het Masterplan en sluit tevens aan op de ontwikkelingen uit het verkeersplan Keizerslanden en het Keizerspark. Het plan laat zien hoe en waar de vernieuwing van het winkelcentrum wordt opgepakt. Zo laat het plan zien hoe het grootste deel van de nieuwbouw is geprojecteerd op de Roelandflatlocatie, dat de Karel de Grotelaan niet volledig wordt dichtgebouwd en dat het Karel de Groteplein iets kleiner wordt maar wel een (parkeer-)plein blijft.

Een belangrijk uitgangspunt voor het plan is de transformatie van de Karel de Grotelaan tot een groene autovrije verblijfszone, met ter hoogte van het winkelcentrum grenzend aan het Margijnenenk een nieuw verblijfs- en winkelplein met een hoogwaardige uitstraling.

Roelandflatlocatie
De nieuwbouw op de Roelandflatlocatie bestaat uit winkels op de begane grond met daarboven twee parkeerdekken. Aan de Lebuïnuslaan zit de entree van de appartementen die in het complex gevestigd worden. Een klein deel van deze woningen is gericht op de Lebuïnuslaan, het grootste deel zal gevestigd worden in een nieuwe woontoren op de hoek van de Lebuïnuslaan en de Karel de Grotelaan. Deze woontoren, gericht op het park, refereert aan de grotere schaal van de wijk en vormt het nieuwe baken van dit belangrijke centrum voor de wijk en haar omgeving.

Nieuw verblijfs- en winkelplein
Tussen het nieuwe winkel/wooncomplex op de Roelandflatlocatie en het bestaande centrum komt een klein plein met een groen karakter. Dit groene karakter wordt met name bepaald door het handhaven van 7 beschermenswaardige bomen. In het noorden van het plein is ruimte voor een markant gebouwtje, een kiosk. De entree van het winkelcentrum in het zuidwesten wordt gemarkeerd door een gebouw met een soort bakenfunctie. Het gebouwtje wordt zodanig vormgegeven dat het de herkenbaarheid van de entree van het winkelcentrum vergroot. Ook komt er een fietspad over het plein dat Keizerslanden, het toekomstige Steenbrugge, de stad en het winkelcentrum met elkaar verbinden.

Bestaand winkelcentrum
Het bestaande winkelcentrum krijgt een volledige transformatie waardoor het naadloos gaat aansluiten op de nieuwbouw. Extra aandacht is er voor de presentatie van het centrum aan de Margijnenenk en de nieuwe winkelstraat binnenin. Aan de kant van het nieuwe verblijfs/winkelplein is de mogelijkheid opgenomen tot het realiseren van circa 9 woningen boven de winkels. Hiermee wordt de wand langs het plein verhoogd, waardoor de pleinwerking verduidelijkt wordt. De woningen komen deels op de winkels en hellen deels over boven de openbare ruimte. Er zal een onderdoorgang van in ieder geval twee bouwlagen ontstaan, waardoor de zichtlijn over de Karel de Grotelaan behouden blijft.

Karel de Groteplein
Het Karel de Groteplein krijgt ook een metamorfose. Zowel aan zijkant van de huidige Albert Heijn als aan de kant van de Margijnenenkflat worden winkels gebouwd met hun voorkanten aan het plein. Hierdoor wordt het plein aan vier zijden omsloten door wanden waar 'iets' gebeurt. Dit zal de kwaliteit en de leefbaarheid van het plein zeker bevorderen. De wekelijkse warenmarkt kan op het plein blijven.

Parkeren

De belangrijkste functie van het Karel de Groteplein blijft het parkeren voor het centrum. Op en rond het plein komen circa 200 parkeerplaatsen, evenveel als er in de (gratis) parkeergarage op de Roelandflatlocatie komen. Daarnaast komen er nog eens meer dan 200 parkeerplaatsen in de directe omgeving van de Karel de Grote- en Margijnenenkflat. Het parkeren blijft de belangrijkste functie in de openbare ruimte.