direct naar inhoud van 2.1 Huidige situatie
Plan: Stadhuiskwartier
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0150.P283-VG01

2.1 Huidige situatie

De binnenstad is het bruisende hart van Deventer. De ligging aan de IJssel, het monumentale karakter en niet te vergeten een goed voorzien winkelcentrum en een aantrekkelijk woonmilieu maken de binnenstad beeldbepalend voor Deventer. De binnenstad kent een grote diversiteit aan functies, een bijzondere monumentale waarde en een grote dynamiek.

Het plangebied ligt in het zuidelijk deel van de historische binnenstad van Deventer nabij de rivier de IJssel. Het plangebied wordt omsloten door de Polstraat, de Assenstraat, de Bursestraat en het Grote Kerkhof. De locatie kan worden getypeerd als een voormalig binnenterrein gelegen tussen woningen, kleine appartementencomplexen en andere bebouwing, waarbij het gebied ter plekke van het Grote Kerkhof en de Polstraat grenst aan het middeleeuwse patroon van straten en pleinen. In het plangebied staan momenteel het huidige stadskantoor en de voormalige schouwburg.

De omgeving van het plangebied wordt gekenmerkt door pleinen, hoofdstraten, stegen, doorsteken en binnenterreinen. Binnen deze omgeving is een diversiteit aan straatprofielen en bebouwing. De bebouwing is bijna allemaal als monument of als beeldbepalend pand geregistreerd en kent een grote variatie aan ontwerpen, materiaalgebruik, kleur en grootte van gebouwen. Hierdoor zijn de panden in de omgeving van het plangebied vrijwel allemaal individueel herkenbaar.


Afbeelding Aanzicht plangebied (Bron: bing maps 2012 )

afbeelding "i_NL.IMRO.0150.P283-VG01_0002.jpg"

In de huidige situatie is het Grote Kerkhof het centrale middelpunt van het historische centrum van Deventer. De Grote of Lebuïnuskerk die nabij het plangebied ligt is een groot en markant gebouw en geldt als symbool en oriëntatiepunt voor de binnenstad van Deventer. Aan de zuidoostelijke zijde van het Grote Kerkhof trekt de forse bebouwing van het huidige stadhuis de meeste aandacht.

Het straatprofiel van de Polstraat en de Assenstraat, die om het plangebied heen lopen, is relatief smal. In combinatie met de smalle verkavelingen en hoge aaneengesloten bebouwing hebben deze straten een besloten karakter . De rooilijnen van de bebouwing in deze straten worden op sommige punten doorbroken door stegen of terugspringende rooilijnen. De Bursestraat vormt een smalle doorsteek naar de bebouwing uit de jaren tachtig in het voormalige binnenterrein en het Burseplein. Het Burseplein wordt gebruikt als verblijfsgebied en parkeerplaats.

In de huidige situatie staat het stadskantoor aan het Burseplein en de Bursestraat. Het bestaande stadskantoor heeft ten opzichte van de bebouwing in de omgeving een afwijkende uitstraling. Het gebied tussen het bestaande stadskantoor en de uitbouw van de voormalige stadsschouwburg is niet als een binnenplein herkenbaar en heeft een rommelig karakter.