Plan: | Lettele 2009 |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0150.D113a-OH01 |
Het bestemmingsplan is voor een groot deel beheersgericht. Dat wil zeggen dat de bestaande situatie wordt vastgelegd in het bestemmingsplan, ook wel het conserveren genoemd.
In deze paragraaf wordt ingegaan op de verschillende functies die in dit bestemmingsplan mogelijk zijn gemaakt en de keuzes die ten aanzien hiervan zijn gemaakt.
Om de gerealiseerde stedenbouwkundige kwaliteit te behouden is in dit bestemmingsplan gekozen voor een beheersgerichte bestemmingsplanregeling voor woningen. Hiertoe zijn de regels ten aanzien van de hoofdmassa in het bestemmingsplan per woning vastgelegd. Daarbij is gekozen voor het bieden van ruime mogelijkheden voor de uitbreiding van bestaande woningen door de bouw van bijgebouwen, aan- en uitbouwen. Deze regeling is van toepassing op het gehele plangebied en betekent veelal een verruiming ten opzichte van de huidige bouwmogelijkheden.
In Lettele ligt een bedrijventerrein tussen de Bathmenseweg en Schotwillemsweg. Op het bedrijventerrein komen diverse categorieën bedrijven voor. Een aantal bedrijven is opgericht als woon-werk combinaties in de categorie 1 en 2. Bij deze bedrijven zijn bedrijfswoningen toegestaan. Een tweetal bedrijven is specifiek bestemd; het landbouwmechanisatiebedrijf en het garagebedrijf. In beide bedrijven vindt volumineuze detailhandel plaats. Deze detailhandelsactiviteiten maken een onlosmakelijk onderdeel uit van de bedrijfsvoering en wordt om die reden ook niet specifiek bestemd.
In de Structuurvisie Detailhandel wordt de wens uitgesproken om ruimhartig om te gaan met beroeps- en bedrijfsmatige activiteiten. Kleinschalige bedrijvigheid kan een buurt levendig maken en economisch en sociaal versterken. Vanzelfsprekend dient het dan te gaan om bedrijvigheden die niet hinderlijk of schadelijk zijn voor hun omgeving. Ook mogen zij geen onevenredige druk op de parkeerbehoefte leggen. Binnen dit bestemmingsplan is aan dit beleid uitvoering gegeven door het opnemen van de mogelijkheid om aan huis een beroep of bedrijf uit te oefenen. Hiertoe zijn binnen de woonbestemmingen voorwaarden opgenomen.
In het plangebied bevinden zich een aantal bestaande detailhandelsvestigingen. De supermarkt is qua gebruik uitsluitend bestemd voor detailhandel en is derhalve als zodanig bestemd. De andere detailhandelsvestiging, firma Roessink, wordt naast de detailhandel ook voor diverse andere functies gebruikt. Vanuit dat oogpunt is voor dit perceel gekozen voor een gemengde bestemming. Indien de bestaande detailhandelsvestiging vertrekt bestaat er de mogelijkheid het pand te gebruiken voor andere functies, zoals dienstverlenende functies of praktijken.
Het gemeentelijke horecabeleid maakt onderscheid in verschillende categorieën van horeca. In Lettele is binnen de bestemming 'Horeca' horeca in de categorie 2 en 3 toegestaan. De bestaande horecafuncties in Lettele kunnen behouden blijven of vervangen worden door gelijkwaardige of bij de woonomgeving passende horecafuncties.
Binnen de bestemming 'Sport' en binnen de bestemming 'Gemengd' met de aanduiding 'specifieke vorm van gemengd - 1' is ondersteunende horeca zoals een sportkantine toegestaan, dit valt onder overige voorzieningen.
De in het plangebied aanwezige nutsvoorzieningen zijn als zodanig bestemd (Bedrijf-Nutsvoorziening). Om voor de toekomst flexibel te kunnen inspelen op de vraag naar en behoefte aan verschillende nutsvoorzieningen is binnen de bestemmingen, 'Verkeer', 'Verkeer - Verblijfsgebied' en 'Groen' een afwijkingsmogelijkheid opgenomen om kleinschalige gebouwen te realiseren ten behoeve van nutsvoorzieningen.
Binnen de bestemmingen 'Verkeer', 'Verkeer - Verblijfsgebied' en 'Groen' is eveneens de mogelijkheid opgenomen om speelvoorzieningen te realiseren, waaronder jeugd- en jongerenontmoetingsplaatsen. Hiermee wordt tegemoet gekomen aan de wens om flexibel in te kunnen spelen op de wens om speelvoorzieningen en informele ontmoetingsplaatsen voor jongeren in de wijken en dorpen mogelijk te maken.
Het karakteristieke beeld en de identiteit van het groen, met name de restanten van oude lanen, de grote (particuliere) tuinen en het karakteristieke beeld rond de kerk in Lettele, wil de gemeente handhaven. In het dorp komt weinig 'snippergroen' voor, dit dient zo te blijven. Voor het grotere openbaar groen geldt dat, na de historische betekenis, de nadruk ligt op de gebruikswaarde (ontmoeten, recreatie, spelen), gecombineerd met een goede beeldkwaliteit.
Voor de historische lanen staat de gemeente het versterken van de samenhang stad en landschap voor; de landschappelijke lanen dienen behouden en hersteld (aangevuld) te worden. Voor zover de ruimte dat toelaat, streeft de gemeente ernaar om de centrale bomenstructuren in de dorpskernen te handhaven en de lanen in ere te herstellen. Op het kruispunt Bathmenseweg en Oerdijk in Lettele kunnen accentbomen ontwikkeld worden. Door bijzondere solitairen of boomgroepen kan de plek verbijzonderd worden.
Bij projecten die ingrijpen in de fysieke ruimte moet geprobeerd worden om, rekening houdend met de stedenbouwkundige structuur, kleine stukjes 'snippergroen' te voorkomen en het groen zoveel mogelijk te concentreren. De (restanten van) oude lanen moeten ontzien worden. Onder de kroonprojectie van bomen mogen geen ingrepen plaatsvinden zoals het leggen van kabels en leidingen, het realiseren van parkeerplaatsen en het opslaan van bouwmaterialen.
Met alle bijzonder beschermwaardige bomen moet zeer respectvol worden omgegaan. Ze dienen gehandhaafd te blijven en er zijn zeer zwaar wegende argumenten nodig om eventueel een omgevingsvergunning voor de activiteit kap te krijgen.
De bomen in de woon- en werkomgeving in de dorpen zijn in het bomenbeleidsplan (2007) bestempeld als straat- en plantsoenbomen ('sfeerbomen').
Groeiplaats bomen
In Lettele zijn twee plaatsen aangewezen als 'groeiplaats boom'. Het betreft de groeiplaatsen van de monumentale rode beuk uit 1930 met een diameter van 100 cm en de paardenkastanje op het kruispunt midden in Lettele (kruispunt Bathmenseweg en Oerdijk). Hiermee wordt de plek waar een boom staat beschermd. Voorkomen wordt dat er rond de boom dingen gebeuren die de boom zouden kunnen schaden. In dit kader is er een omgevingsvergunningnodig voor het leggen van kabels en leidingen, het aanbrengen van verharding, ontgraven of bouwen onder de kroonprojectie.
Ecologische hoofdstructuur
Een deel van het plangebied ligt binnen de concreet begrensde Ecologische Hoofdstructuur (EHS) en is daarin aangeduid als “Bestaande natuur”. Feitelijk is op deze locatie bos aanwezig. Dit bos ligt niet alleen binnen de begrenzing van het plangebied, maar is daarbuiten onderdeel van het Oostermaet. Om het behoud, herstel en/of de duurzame ontwikkeling van de wezenlijke kenmerken en waarden in dit gebied te behouden, is de locatie bestemd als 'Natuur'.
De ontsluitingswegen en doorgaande wegen hebben de bestemming 'Verkeer' en 'Verkeer - Verblijfsgebied'. Daarbij is binnen deze bestemmingen eveneens gekozen voor een flexibele regeling waarbij fiets- en voetpaden en watergangen e.d. zijn toegestaan.
In de nabije toekomst zijn geen plannen om wijzigingen aan te brengen in de infrastructuur.