Plan: | Colmschate e.o. |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0150.D117-OH01 |
Het bestemmingsplan is voor een groot deel beheersgericht. Dat wil zeggen dat de bestaande situatie wordt vastgelegd in het bestemmingsplan, ook wel het conserveren genoemd.
In deze paragraaf wordt ingegaan op de verschillende functies die in dit bestemmingsplan mogelijk zijn gemaakt en de keuzes die ten aanzien hiervan zijn gemaakt.
Een deel van het gebied "Colmschate e.o." is in gebruik als woongebied. Om de gerealiseerde stedenbouwkundige kwaliteit te behouden is in dit bestemmingsplan gekozen voor een beheersgerichte bestemmingsplanregeling voor woningen. Hiertoe zijn de regels ten aanzien van de hoofdmassa in het bestemmingsplan per woning vastgelegd. Daarbij is gekozen voor het bieden van ruime mogelijkheden voor de uitbreiding van bestaande woningen door de bouw van bijgebouwen, aan- en uitbouwen. Deze regeling is van toepassing op het gehele plangebied en betekent veelal een verruiming ten opzichte van de huidige bouwmogelijkheden.
Een aantal (grotere) appartementencomplexen is bestemd als Wonen-Gestapeld. Deze complexen (Vlinderpark, IJsseldael) hadden in het voorgaande bestemmingsplan de bestemming 'Centrumdoeleinden' waarbij een beperking van het aantal woningen was opgenomen. Voor de realisatie van de appartementencomplexen is elke keer vrijstelling verleend om het maximaal aantal woningen te kunnen overschrijden. Deze vrijstellingen worden overgenomen in dit bestemmingsplan. De complexen krijgen daarom een woonbestemming.
Voor appartementencomplexen waar op de begane grond centrumfuncties zijn gevestigd, zoals detailhandel, sport of dienstverlening, is de bestemming 'Gemengd' opgenomen (bij bijvoorbeeld Andante en De Kogge). Deze bestemming is grotendeels gelijk aan het voorgaande bestemmingsplan.
In de Structuurvisie Detailhandel wordt de wens uitgesproken om ruimhartig om te gaan met beroeps- en bedrijfsmatige activiteiten. Kleinschalige bedrijvigheid kan een buurt levendig maken en economisch en sociaal versterken. Vanzelfsprekend dient het dan te gaan om bedrijvigheden die niet hinderlijk of schadelijk zijn voor hun omgeving. Ook mogen zij geen onevenredige druk op de parkeerbehoefte leggen.
Binnen dit bestemmingsplan is aan dit beleid uitvoering gegeven door het opnemen van de mogelijkheid om aan huis een beroep of bedrijf uit te oefenen. Hiertoe zijn binnen de woonbestemmingen voorwaarden opgenomen.
In het plangebied zijn de solitaire bedrijven (niet zijnde een beroep of bedrijf aan huis) gezien de aard van de bedrijfsactiviteiten specifiek bestemd als 'Bedrijf'. Het gaat hier om bedrijven die niet op een bedrijventerrein liggen.
Het bedrijventerrein De Smeenkhof is bestemd als 'Bedrijventerrein'. Binnen dit bedrijventerrein zijn op de daarvoor aangewezen locaties bedrijfswoningen toegestaan, met een maximum van 10. Er zijn bedrijven toegestaan in de milieu-categorie 1 en 2.
Het terrein rond de Holterweg 95 (Cellarius) is bestemd volgens het voorgaande bestemmingsplan in combinatie met de feitelijke situatie. In het bestemmingsplan waren op deze locatie bedrijven in de categorie 1 en 2 toegestaan. Ook werd per bedrijf een bedrijfswoning toegestaan. De woningen in het gebied zijn nu bestemd als bedrijfswoning, het terrein is bestemd als 'Bedrijf'. Met deze bestemming worden de mogelijkheden uit het bestaande bestemmingsplan niet beperkt. Op het terrein is een ontwikkeling gaande om woningbouw te realiseren. Deze ontwikkeling is echter niet ver genoeg gevorderd om in dit bestemmingsplan op te nemen.
Uitgangspunt is dat bestaande detailhandelsvestigingen, solitair of opgenomen in het winkelcentrum ongemoeid worden gelaten. Om het functioneren van de hiërarchische detailhandelsstructuur te waarborgen is concentratie van de detailhandelsfuncties noodzakelijk. Door deze concentratie kan het bestaande verzorgingsniveau worden behouden en waar mogelijk worden versterkt. In dit bestemmingsplan is rekening gehouden met ruime gebruiksmogelijkheden.
De detailhandelsvestigingen binnen het winkelcentrum zijn bestemd als 'Centrum'. Ten noorden van de Holterweg en aan de Stationsweg zijn enkele locaties bestemd als 'Gemengd'. De reden hiervoor is dat op deze locaties niet alleen detailhandel gewenst is, maar ook functies als dienstverlening mogelijk zijn. Op bijna alle locaties is ook de functie wonen toegestaan.
Nieuwe winkelvestigingen dienen, voor zover daartoe mogelijkheden zijn, zoveel mogelijk worden gevestigd in bestaande of nieuw te realiseren winkelpanden binnen het aangewezen centrumgebied. Dit betekent dat verspreide bewinkeling, zoals solitaire supermarkten en perifere detailhandelsvestigingen in de rest van het plangebied wordt tegengegaan.
Een deel van het winkelcentrum is opgericht middels een vrijstellingsprocedure ex artikel 19 van de toenmalige Wet op de Ruimtelijke ordening. Het betreft het deel aan de Flora 195 t/m 259 en het paviljoen. Deze locatie had in het vigerende bestemmingsplan de bestemming 'kantoren en verzorgende bedrijven'. Nu er vrijstelling is verleend voor winkels, woningen en een bibliotheek wordt in dit bestemmingsplan 'Colmschate e.o.' op deze locatie de bestemming 'Centrum' opgenomen.
In het plangebied bevindt zich verspreid een aantal bestaande detailhandelslocaties maar dit is gekoppeld met de woonfunctie. Deze locaties hebben de bestemming 'Gemengd' gekregen. Deze ruime bestemming maakt het mogelijk dat als de winkels vertrekken, de percelen c.q. gebouwen ook in gebruik kunnen worden genomen als woning, praktijkruimte of soms ook als dienstverlener of kantoorruimte.
In het plangebied is één solitaire detailhandelsvestiging gevestigd die bestemd is als 'Detailhandel'. Het betreft een rijwielreparatie/kiosk ter hoogte van het station Colmschate. Voor deze vestiging is begin 2009 een vrijstelling verleend van het toenmalig geldende bestemmingsplan.
Het gemeentelijke horecabeleid maakt onderscheid in verschillende categorieën van horeca. In 'Colmschate e.o.' is binnen de bestemming 'Horeca' horeca in de categorie 2b, 3a en 3b toegestaan. De bestaande horecafuncties in het plangebied kunnen behouden blijven of vervangen worden door gelijkwaardige of bij de woonomgeving passende horecafuncties.
In de bestemming 'Centrum' is horeca toegestaan in de categorieën 2a, 2b, 3a en 3b. Het betreft hier het winkelcentrumgebied. Op deze locatie is nieuwvestiging van horeca toegestaan. Ook een iets zwaardere categorie horeca (2a) zou volgens het horecabeleid op deze locatie mogelijk zijn. Deze horecafuncties zijn door de bestemming 'Centrum' uitwisselbaar met andere functies die binnen de bestemming mogelijk zijn.
Binnen de bestemming 'Sport' is ondersteunende horeca zoals een sportkantine toegestaan (categorie 3b).
Nutsvoorzieningen
De in het plangebied aanwezige nutsvoorzieningen zijn als zodanig bestemd ('Bedrijf - Nutsvoorziening'). Om voor de toekomst flexibel te kunnen inspelen op de vraag naar en behoefte aan verschillende nutsvoorzieningen is binnen de bestemmingen 'Verkeer', 'Verkeer - Verblijfsgebied' en 'Groen' de mogelijkheid opgenomen om af te wijken van de gebruiks- en bouwmogelijkheden en een omgevingsvergunning te verlenen voor het realiseren van kleinschalige gebouwen ten behoeve van nutsvoorzieningen.
Speelvoorzieningen
Binnen de bestemmingen 'Verkeer', 'Verkeer - Verblijfsgebied' en 'Groen' is de mogelijkheid opgenomen om speelvoorzieningen te realiseren, waaronder jeugd- en jongerenontmoetingsplaatsen. Hiermee wordt tegemoet gekomen aan de wens om flexibel in te kunnen spelen op de wens om speelvoorzieningen en informele ontmoetingsplaatsen voor jongeren in de wijken mogelijk te maken.
In het bestemmingsplan worden de belangrijke en kenmerkende groenstructuren vastgelegd in een passende bestemming. Het bos ten noorden van de Holterweg is bestemd als 'Bos'. De landschaps- en natuurwaarden op het landgoed De Achterhoek worden beschermd door de bestemming 'Overig - Landhuis'. De overige groengebieden in het plangebied die onderdeel uit maken van de hoofd-groenstructuur zijn bestemd als 'Groen'.
Groeiplaats bomen
In het plangebied zijn geen gemeentelijke bomen die zijn aangewezen als beschermenswaardig of monumentaal. Het is daarom niet nodig om groeiplaatsen aan te wijzen in dit bestemmingsplan.
De Holterweg is een belangrijke hoofdontsluitingsroute, deze heeft de bestemming 'Verkeer' gekregen. De overige wegen zijn wijk- en buurtontsluitingswegen. Deze wegen zijn bestemd als 'Verkeer - Verblijfsgebied'. Parkeerterreinen hebben eveneens deze bestemming gekregen.
De spoorlijn is bestemd als 'Verkeer - Railverkeer'. Binnen deze bestemming zijn wegen, voet- en rijwielpaden ook toegestaan. Spoorwegovergangen en onderdoorgangen hoeven daarom niet specifiek aangeduid te worden.
Nabij het station is de functieaanduiding 'specifieke vorm van verkeer - voorzieningen openbaar vervoerstation' opgenomen. Deze aanduiding maakt de (gebouwde) voorzieningen ten behoeve van het station mogelijk, zoals een overkapping en fietsenstallingen.
Op diverse locaties in het plangebied zijn plannen in voorbereiding. Deze ontwikkelingen zijn echter nog niet zo ver gevorderd dat deze in dit bestemmingsplan 'Colmschate e.o.' opgenomen kunnen worden. De locaties hebben echter in de voorgaande bestemmingsplannen een dusdanoge bestemming die in deze tijd niet meer uitvoerbaar kan zijn. Voor elk van de locaties is daarom een keuze gemaakt voor een bestemming die het dichtst bij het feitelijk gebruik ligt. Hieronder worden die keuzes nader toegelicht.
De 'driehoek Blauwenoord' heeft in het voorgaande bestemmingsplan 'Blauwenoord 1989' de uit te werken bestemming 'zone hoofdverkeersweg'. Inmiddels is op een deel van dit gebied de nieuwe N348 gerealiseerd. Vanuit de gedachte dat dit nieuwe bestemmingsplan 'Colmschate e.o.' niet beperkend mag werken, zou het een keuze kunnen zijn om op het gebied ten westen van de N348 deze uit te werken bestemming over te nemen. Er moet echter ook sprake zijn van een uitvoerbare bestemming. Door de aanleg van de N348 is het niet meer waarschijnlijk dat het resterende gebied nog ontwikkeld gaat worden tot hoofdweg. Omdat er voor het gebied nog geen concrete ontwikkelingen in voorbereiding zijn, wordt ervoor gekozen om de feitelijke situatie op te nemen. Het terrein heeft op dit moment geen functie die specifiek benoemd kan worden. De bestemming 'Groen' benadert de huidige functie het beste, waardoor voor dit gebied deze bestemming is gekozen.
Het gebied langs de Holterweg, ten westen van de Scheg, heeft in het oude bestemmingsplan een uit te werken bestemming bedrijventerrein. Op dit moment is het echter een braakliggend terrein, waar ooit de ontwikkeling van de Deventer Sportzone was gedacht. Vanuit de gedachte dat de huidige planologische mogelijkheden niet beperkt mogen worden, zou het logisch zijn om de bestemming 'bedrijventerrein- uit te werken' uit het oude bestemmingsplan over te nemen. Hiervoor geldt echter hetzelfde als hierboven beschreven over de driehoek Blauwenoord. In dit bestemmingsplan moet aangetoond worden dat de bestemmingen uitvoerbaar zijn. Het voorgaande bestemmingsplan dateert uit 1975. Aan de uit te werken bestemming liggen geen (actuele) milieuonderzoeken ten grondslag. Bij dit bestemmingsplan kan dan ook niet gesteld worden of deze bestemming nog uitvoerbaar kan zijn. Het alsnog uitvoeren van onderzoeken is niet reëel, aangezien het niet bekend is of deze bestemming in de toekomst wel uitgewerkt zal worden. Om het terrein toch te bestemmen, is er voor gekozen om de feitelijke functie te bestemmen. De bestemming 'Groen' benadert de huidige functie het beste, waardoor ook voor dit gebied deze bestemming is gekozen.
Een perceel op de hoek Oostriklaan-Holterweg is in dit bestemmingsplan eveneens bestemd als 'Groen'. Dit perceel heeft in het voorgaande bestemmingsplan 'Diepenveen, uitbreidingsplan in hoofdzaak 1965' een agrarische bestemming. Het is niet meer denkbaar dat op deze locatie zich een agrarisch bedrijf zal vestigen. Aangezien deze bestemming op deze locatie daarom nauwelijks meer uitvoerbaar zal zijn, is besloten om het perceel te bestemmen volgens de feitelijke situatie. Deze feitelijke situatie betreft een grasveld, dus is deze functie als groenvoorziening in dit bestemmingsplan vastgelegd.